ktoś pomoże?
jhjgjh: Rozwiąż nierówność
a) x3−x+6>0
b) 2x3−12 ≤ x2
c) |x2−2x| ≥ x3
d) |x3−8|>x2+2x+4
e) √x4−x2 ≤4−x2
rozwiąż równanie
a) |x3−x2|=x
b) |x3−x|+x2−1=0
c) |8x3−1|=x−8x2
14 paź 20:11
===:
.. TY nie szukasz pomocy ... ty szukasz chętnych do odrobienia za ciebie pracy domowej
14 paź 20:18
J:
Pomoc:
a) zauważ,że : x = 2 jest pierwiastkiem równania: x3 − x + 6 = 0
14 paź 20:20
===:
chyba jednak x=−2
14 paź 20:22
misiek:

a)
x
3−x+6>0 1 0 −1 6
−2 1 −2 −3 0
x=−2 to jeden z pierwiastków wielomianu ; stosuję schemat Hornera
(x+2)(x
2−2x−3)>0
(x+2)(x+1)(x−3)>0
x∊(−2,−1)∪(3,+
∞)
14 paź 20:27
pigor: ..., no to patrz, przemyśl i ucz się , bo bezmyślne przepisanie ...,
sam wiesz do czego prowadzi , a więc np. tak :
a)
x3−x+6 >0 i L(−2)=0 ⇒ x
3+2x
2−2x
2−4x+3x+6 >0 ⇔
⇔ x
2(x+2)−2x(x+2)+3(x+2) >0 ⇔ (x+2)(x
2−2x+3) >0 ⇔
⇔ x+2 >0 i x
2−2x+3 >0 dla x∊R ⇔
x >−2 ⇔
x∊(−2;+∞) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
2x3−12 ≤ x2 ⇔ 2x
3−x
2−12 ≤ 0 i L(2)= 0 ⇒
⇒ 2x
3−4x
2+3x
2−6x+6x−12 ≤ 0 ⇔ 2x
2(x−2)+3x(x−2)+6(x−2) ≤ 0 ⇔
⇔ (x−2) (2x
2+3x+6) ≤ 0 ⇔ x−2 ≤ 0 i 2x
2+3x+6 >0 dla x∊R ⇒
⇒
x ≤ 2 ⇔
x∊(−∞;2] ...
14 paź 20:37
pigor: ...o

możliwe, że u mnie coś nie tak

za co z góry przepraszam
14 paź 20:40
jhjgjh: czyli wszystkie te przykłady robi się schematem Hornera?
14 paź 20:41
jhjgjh: Pigor dzięki wielkie! Nigdy w życiu bym na to nie wpadła. Po przeanalizowaniu rozumiem, a
wyniki się zgadzają <3<3<3
14 paź 20:57
pigor: ...,
c)
|x2−2x| ≥ x3 ⇔ (*)
x < 0 v (|x
2−2x| ≥ x
3 i x >0) ⇒
⇒ (x
2−2x ≤ − x
3 v x
2−2x ≥ x
3) i (**)
x ≥0 ⇒
⇒ x
3+x
2−2x ≤ 0 v x
3−x
2+2x ≤ 0 ⇔ x (x
2+x−2) ≤ 0 v x (x
2−x+2) ≤ 0 ⇔
⇔ x (x+2)(x−1) ≤ 0 v (x ≤ 0 i x
2−x+2 >0 dla x∊R) , to stąd i z (**) ⇔
⇔
x ≤ −2 v 0 ≤ x ≤ 1 , stąd i z (*)
x ≤ 1 ⇔
x∊(−∞;1] . ...
14 paź 21:01
misiek:
rzeczywiście, mój błąd
14 paź 21:02
pigor: ..., no to dalej np. tak
d)
|x3−8| > x2+2x+4 >0 ⇔ |(x−2)(x
2+2x+4)| − 1(x
2+2x+4) >0 ⇔
⇔ |x−2| (x
2+2x+4) − 1(x
2+2x+4) >0 , bo x
2+2x+4 >0 dla x∊R ⇒
⇒ (x
2+2x+4) (|x−2|−1) >0 ⇔ |x−2|−1 >0 ⇔ |x−2| >1 ⇔
⇔ x−2< −1 v x−2 >2 ⇔
x< 1 v x >4 ⇔
x∊ (−∞;1) U (4;+∞) . ...
14 paź 21:19
pigor: ..., np. tyak :
e)
√x4−x2≤ 4−x2 ⇔
√x2(x2−1)≤ 4−x
2 /
2 i x
2−1 ≥0 i 4−x
2 ≥0 ⇔
⇔ x
2(x
2−1) ≤ (4−x
2)
2 i x
2 ≥ 1 i x
2 ≤ 4 ⇔
⇔ x
4−x
2≤ 16−8x
2+x
4 i |x| ≥1 i |x|≤ 2 ⇔ 7x
2 ≤16 i 1≤ |x| ≤ 2 ⇔
⇔
√7|x| ≤ 4 /*
√7 i 1 ≤ |x| ≤ 2 /*7 ⇔ 7|x| ≤ 4
√7 i 7 ≤ 7|x| ≤ 14 ⇔
⇔ 7 ≤ 7|x| ≤ 4
√7 /:7 ⇔ 1 ≤ |x| ≤
47√7 ⇔ |x| ≥ 1 i |x| ≤
47√7 ⇔
⇔ (x ≤ −1 v x ≥ 1) i −
47√7 ≤ x ≤
47√7 ⇔
⇔
−47√7 ≤ x ≤ −1 v 1 ≤ x ≤ 47√7 ⇔
⇔
x∊ [ −47√7; −1] U [1; 47√7 ] . ufff . ...
14 paź 21:56
pigor: ...,
a)
|x3−x2| = x ⇔ |x
2(x−1)| = x ⇔ |x
2| |x−1| − x = 0 ⇔
⇔ x
2|x−1| − x = 0 ⇔ x (x|x−1|−1) = 0 ⇔ (*)
x=0 v x |x−1|−1= 0 ⇒
⇒ x |x−1|= 1 ⇔ ( −x(x−1)= 1 i x−1< 0 ) v ( x(x−1)= 1 i x−1 ≥0 ) ⇔
⇔ (x
2−x+1= 0 i x <1) v (x
2−x−1= 0 i x ≥1) ⇔
⇔ x∊∅ v x
2−2*
12x+
14= 1+
14 ⇒ (x−
12)
2=
54 ⇔
⇔ |x−
12|=
12√5 ⇔
x= 12(1−√5) v
x= 12(1+√5) ,
stąd i z (*) dane równania ma 3 rozwiązania :
x∊ { 12(1−√5), 0 , 12(1+√5) }. ...
14 paź 22:18
jhjgjh: Pigor przemyślałam to ostatnie a) i wydaje mi się, że x
1 = (1−
√5)/2 odpada bo musi być x≥1
a x
1 jest ujemne. i ja tam zrobiłam z Δ wydaje mi się że prościej ale tamten sposób też fajny
dziękuję
14 paź 23:09
pigor: .., no jasne ; fajnie, że mnie poprawiasz; zmęczenie "materiału" . ...
15 paź 00:22
daras: jhjgczytaktamdalej...nigdy byś nie wpadła, bo za mało czytasz i rozwiazujesz sama
ale to twój problem
15 paź 13:49