Znajdz funkcje odwrotna
karolina: 2x + 2−x znajdz funkcje odwrotna do funkcji x>=0
14 paź 12:27
daras: ≥
co to jest 2
x + 2^^{−x}
14 paź 12:34
karolina: y=2x+2−x to jest funkcja ktora mam przeksztalcic do funkcji odwrotnej
14 paź 12:36
karolina: Dla x>=0
14 paź 12:37
14 paź 12:42
J:
| | 1 | | 1 | |
y = 2x + |
| ⇔ 2x + |
| − y = 0 |
| | 2x | | 2x | |
mnozymy obustronnie przez: 2
x
(2
x)
2 − y*2
x − 1 = 0
Δ = y
2 + x
2
x = lub 2
x = y −
√y2 +4
x = log
2[(y +
√y2 +4)/2] lub x = log
2[(y −
√y2 +4/2)]
z warunku: (y −
√y2 +4/2) > 0 ⇒ y ∊ ( zbiór pusty ) mamy:
f
−1(x) = log
2[(x +
√x2 + 4)/2] = log
2(x +
√x2 + 4) − 1
14 paź 12:46
karolina: Dzieki
14 paź 13:00