Funkcja odwrotna
Bartek: Znaleźć, o ile istnieje, funkcję odwrotną do f(x) = 3x+2 − 5
9 wrz 11:13
ICSP: y = 3x+2 − 5
y−5 = 3x+2
log3 (y−5) = x+ 2
x = log3 (y−5) − 2
y = log3 (x−5) − 2
9 wrz 11:16
Bartek: Dlaczego w drugiej linii jest y −5 ?
9 wrz 11:19
ICSP: omg

Pozmieniaj na + i będzie dobrze

Widocznie jeszcze się nie rozbudziłem

Przepraszam
9 wrz 11:20
Bartek: powiedz mi skąd mam wiedzieć czy funkcja odwrotna istnieje czy nie ?
9 wrz 11:26
ICSP: funkcja odwrotna istnieje wtedy kiedy funkcja którą chcesz odwrócić jest różnowartościowa.
9 wrz 11:28
Bartek: Czy żeby sprawdzić czy funkcja jest różnowatościowa trzeba rysować wykres?
9 wrz 11:30
ICSP: Jeśli chcesz możesz

Jednak na etapie liczenia funkcji odwrotnych powinieneś już wiedzieć
które funkcje są różnowartościowe
9 wrz 11:31
Bartek: Dlaczego w ostatniej linii zamieniłeś X i Y ?
9 wrz 11:32
ICSP: aby można było ją narysować w układzie współrzędnych jako funkcję
9 wrz 11:34
Vax: ICSP sama różnowartościowość nie wystarcza, dana funkcja musi być jeszcze suriekcją (tj
przeciwdziedzina ma być zbiorem wartości)
9 wrz 11:35
Bartek: Czy to zamienianie X z Y na końcu jest konieczne?
9 wrz 11:36
ICSP: Vax a przeciwdziedzina i zbiór wartości to nie jest to samo ?
9 wrz 11:37
Vax: Czyli na wyjściowym przykładzie funkcja f:R→R , f(x) = 3x+2−5 nie jest odwracalna, za to
f:R→(−5;+∞) , f(x) = 3x+2−5 już jest odwracalna.
9 wrz 11:37
Vax: ICSP nie. Zbiór wartości jest podzbiorem przeciwdziedziny. Tj mając zapis f:R→R wiemy, że
funkcja dla dowolnych rzeczywistych argumentów przyjmuje wartości rzeczywiste (to jest
przeciwdziedzina), ale nie wiemy, czy dla każdego y z przeciwdziedziny znajdzie się takie x,
że f(x) = y, np f:R→R f(x) = x2 nie jest suriekcją, gdyż dla żadnego argumentu z dziedziny
nie przyjmuje wartości np −1.
9 wrz 11:40
Bartek: Panowie spokojnie

Powiedzcie mi tylko czy w ostatniej linijce muszę zamieniać X z Y czy
można by było już tak zostawić
9 wrz 11:43
Vax: Bartek, ale chodzi o to, że f(x) = 3
x+2−5 w zależności od określenia dziedziny i
przeciwdziedziny może być albo nie być odwracalne, przepisz całą treść
9 wrz 11:44
ICSP: czyli funkcja liniowa jest funkcją której przeciwdziedzina jest równa zbiorowi wartości ?
9 wrz 11:49
Aga1.:

Przykład.
Zbiór wartości funkcji {2,4,5}
Przeciwdziedzina {2,4,5,6}
{2,4,5}⊂{2,4,5,6}
9 wrz 11:50
Vax: Nie zawsze, np jak weźmiesz f:ℛ→ℂ takie, że f(x)=x to nie jest ona suriekcją, ponieważ dla
żadnego argumentu z dziedziny nie przyjmuje wartości ,,i". Za to oczywiście dowolna niestała
funkcja liniowa f:ℛ→ℛ jest suriekcją
9 wrz 11:53
ICSP: Dzięki za wyjaśnienie
9 wrz 11:55
9 wrz 11:55