Równania i nierówności kwadratowe z wartością bezwzględną
PBK: Witajcie, mam kilka zadań z matmy do ogarnięcia a nie za bardzo wiem, jak się za nie zabrać.
Równania i nierówności z wartością bezwzględną miałem, ale zawsze jako jakieś dzielniki coś
przez coś.Za wszelaką pomoc będę bardzo wdzięczny!
1. Rozwiąż równanie: x2 − 4|x| − 21=0
2. Rozwiąż nierówność 4x2 − 1 < (2x−1)(x+3)
3. Rozwiąż nierówność |1−2x|≤2
4. Rozwiąż nierówność |x2 − 7x + 8|≤2
5. Naszkicuj wykres funkcji f(x)= ||2−x|−2|
6. Naszkicuj wykres funkcji f(x)=−2x2 − 8x +10 i określ jej zbiór wartości.
13 paź 21:24
5-latek: Zadanie nr 2 i 6 jaki jest problem ?
Zadanie nr 1
dla ≥0 równanie ma postac x2−4x−21=0
dla x<0 równanie ma postac x2+4x−21=0
Zadanie nr 3
ogolnie |x−a|<t ⇔a−t<x<a+t ⇔x∊(a−t,a+t)
Najpierw zrob to
13 paź 21:39
PBK: Drugiego nie jestem pewien, przyrównuję każdy wyraz do 0? 0 < (2x−1)(x+3)(−4x2 + 1) i wychodzi
x=1/2, x=−3, x=1/2 ?
Szóste mam, normalnie liczone deltą, funkcja jest ujemna, ramiona skierowane w dół, x1=1, x2=−5
tak?
Zadanie 1: normalnie liczę deltę i "iksy" z tych dwóch równań tak? Wtedy dla x≥0 wychodzi x1=−3
a x2=7, natomiast dla x<0 delta wychodzi ujemna Δ=−68.
Zadanie 3: z tego co napisałeś, wychodzi, że x∊(−1,3) tak?
Zadanie 5: Wiem, że gdyby to wyglądało tak |2−x|−2 to wtedy rysuję funkcję y=|x| a nastęonie
przesuwam ją o wektor W[2,2] ale ta wartość bezwzględna mnie zmyliła.
13 paź 21:57
PBK: Do zadania drugiego mam dylemat, bo jeszcze mogę pomnożyć nawiasy przez siebie a później
przerzucić na jedną stronę, wyliczyć deltę i "iksy": 4x2−1<2x2+5x−3 czyli 0<−2x2+5x−2,
x1=2, x2=1/2
13 paź 22:26
Aga1.: Początek zadania 2 z 22:26 ok.Dokończ.
Narysuj parabolę i odczytaj rozwiązanie nierówności
14 paź 08:17
Aga1.:

Wektor przesunięcia to [2,−2]
A ostatecznie y=II2−xI−2I kolor czerwony(część znajdującą się pod osią x odbijasz nad oś x)
14 paź 08:26
Aga1.: Zad.3. źle rozwiązane
14 paź 08:27
14 paź 12:21