Dowód rachunek prawdopodobirństwa
gin: Udowodnij, że P(AUB) = P(A) + P(B) − P(ANB).
Proszę o pomoc z tym dowodem
12 paź 21:08
r:
P(ANB) ?
12 paź 21:09
gin: P(A iloczyn B)
12 paź 21:10
kyrtap: po co udowadniać aksjomaty?
12 paź 21:19
gin: No niestety musze to o udowodnić
12 paź 21:24
5-latek: To zadzwon do Kolmogorowa
12 paź 21:26
PW : Nie wszyscy to przyjmują jako aksjomat.
Powołaj się na aksjomat o prawdopodobieństwie sumy zdarzeń rozłącznych dla zdarzeń rozłącznych
(A\B∪B\A) i A∩B,
12 paź 21:26
kyrtap: ja bym poszedł na łatwiznę i to zobrazował ^^ na dwóch rysunkach
12 paź 21:27
gin: 5−latek, masz może jego numer?
12 paź 21:28
gin: Muszę zrobić to w sposób od lewej do prawej
12 paź 21:29
PW : Teraz kyrtap dobrze podpowiada: zobaczyć na rysunku to co sugeruję o 21:26 i zastosować
aksjomat (dwa razy).
12 paź 21:31
Mila:

A∪B=(A\B)∪(A∩B)∪(B\A)
Zbiory (A\B),(A∩B),(B\A) są rozłączne ⇔
P(A∪B)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)⇔
P(A∪B)=P(A)−P(A∩B)+P(A∩B)+P(B)−P(∩B)⇔
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(∩B)
12 paź 21:32
kyrtap: Bardzo ładnie Mila
12 paź 21:33
PW : Nie dała szansy
ginowi, żeby to sam wymyślił

.
Jeszcze bym dodał, że dla rozłącznych A i B (tego rysunek nie obejmuje) twierdzenie jest
oczywiste na mocy
dwóch aksjomatów.
12 paź 21:39
12 paź 21:48