,
r:
12. Robotnik obsługuje2 warsztaty funkcjonujące automatycznie. Prawdopodobieństwo, że w ciągu
godziny warsztat nie będzie wymagał zajęcia się nim wynosi dla pierwszego warsztatu 0,8, a dla
drugiego0,75. Obliczyć prawdopodobieństwo że:
− w ciągu godziny żaden warsztat nie będzie wymagał interwencji robotnika,
− przynajmniej jeden warsztat nie będzie wymagał interwencji robotnika w ciągu godziny.
jakieś pomysły ?
12 paź 20:09
r:
.
12 paź 21:43
PW : Co to za maniera rzucania po zadaniu hasła "jakieś pomysły?"
Zachowujesz się jak profesor wobec klasy. Klasa zbaraniała.
12 paź 21:54
Qulka: 0,8•0,75=0,6
0,6+0,8•0,25+0,2•0,75 = 0,6+0,2+0,15=0,95
12 paź 22:07
12 paź 22:07
daras: a nawet jeśli nie, to możecie moją odpowiedź powielać
12 paź 22:07
r:
Qulka skąd to drugie równanie ?
Niezależność zdarzeń ?
12 paź 22:14
Qulka: albo oba pracują albo pierwszy albo drugi..a to ich suma
12 paź 22:25
r: skąd się tam wzięło 0.25 ?
12 paź 22:27
Qulka: bo jak pracuje z pr−wem 0,75 to nie pracuje z pr−wem 0,25 aby w sumie było 1
13 paź 13:13