F kwadratowa.
Admatix: Jednym z rozwiązań równania x2−6x+c=0 jest 3−√2.Wyznacz współczynnik c i znajdz drugie
rozwiazanie.
Umiem obliczyć c i wychodzi mi ze c=7 ale nie wiem jak obliczyc 2 mz.
12 paź 20:21
ICSP: np rozwiazując równanie kwadratowe, albo korzystając ze wzorów Viete'a
12 paź 20:23
Krzyś : Policz delete i pierwiastki
12 paź 20:24
Admatix: Wiem ale wychodzi że x1=−1 a x2=7. W odpowiedziach jest ze drugie rozwiazanie to 3+√2
12 paź 20:27
12 paź 20:30
Maryla27: c=7
x
2 − 6x + 7 = 0
Δ = 36−28 =8
√Δ = 2
√2
12 paź 20:32
Admatix: Sorry zle delte policzylem

i dzięki
12 paź 20:34
Janek191:
x
2 − 6 x + 7 = 0
Δ = 36 − 4*1*7 = 8 = 4*2
√Δ = 2
√2
12 paź 20:34
Admatix:
12 paź 20:34
Maryla27:
| | −b−√Δ | | 6−2√2 | |
x1 = |
| = |
| = 3 − 2√2 jak w treści zadania |
| | 2a | | 2 | |
12 paź 20:34
Maryla27: Sorry = 3−√2
12 paź 20:36