123
jolka: mx2 − (m2 + m + 1)x + m + 1 = 0
Jak obliczyć deltę z tego równania? Ten kwadrat przy b psuje sprawę.
12 paź 19:50
r:
(m2+m+1)2−4m2(m+1)=
12 paź 19:54
PW : Podzielić stronami przez m, po czym podstawić
Niby to samo, a lżej.
12 paź 19:55
jolka: r, ale co zrobić z tymi potęgami do 4 później?
12 paź 19:57
jolka: \Delta = (m2+m−1)2 wyszlo cos takiego
12 paź 19:58
jolka: i ja się pytam jakie jest m1 i m2
12 paź 19:59
12 paź 20:03
jolka: Dzięki
12 paź 20:15
jolka: PW, ale ja to inna Jolka jestem
12 paź 20:16
PW : Ale przekaz ten sam. Coś piszę, a odzewu żadnego, jakbym pisał głupstwa.
12 paź 20:20