Komibinatoryka
Jolka: Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie jedna cyfra występuje dokładnie dwa razy?
Proszę o pomoc, bo mi nic nie wychodzi
10 paź 15:48
:): =liczba liczb trzycyfrowych−liczba liczb trzycyfrowych, w których jedna liczba występuje tylko
1 raz−liczba trójek (chodzi mi o liczby 111,222,...,999)
10 paź 15:50
Mila:
I sposób:
9*10*10−(9*9*8+9)=900−(648+8)=343
II sposób:
1)XXY cyfry setek i dziesiątek jednakowe, cyfra jedności Y≠X
9*1*9=81
2)
XYX
9*9*1=81
3)
YXX
9*9*1=81
==========
3*81=343
10 paź 17:38
PW : Zgodnie z tradycją dodam komentarz "słowami".
Liczymy najpierw ile jest liczb trzycyfrowych:
− pierwszą jest 100, ostatnią 999, a więc jest ich 999−100+1 = 900.
Można to było także policzyć jak
Mila:
− cyfra setek może być jedną z 9 (bo nie można brać zera), cyfra dziesiątek może być dowolna z
10, cyfra jedności też dowolna z 10, a więc wszystkich jest 9·10·10.
Wśród liczb trzycyfrowych są takie, których każda cyfra jest inna − takich nie chcemy, będziemy
więc odejmować 9·9·8 (znowu dlatego, że pierwszą cyfrę można wziąć na 9 sposobów, druga musi
być od pierwszej inna, a więc na 9 sposobów (bo może być zero, którego na pierwszym miejscu
być nie mogło), trzecia musi być inna od tych dwóch początkowych, a więc można ją wybrać na 8
sposobów.
Wśród liczb trzycyfrowych są też takie, które mają wszystkie cyfry jednakowe, a więc odejmiemy
również 9 − to są liczby wypisane przez
; ).
Stąd pojawiło się magiczne
900 − 9·9·8 − 9 = 900 − 648 − 9 =
243.
Drugi sposób
Mili też dobry, ale już nie liczyła

, tylko napisała ten sam wynik
(chociaż dla oddania prawdy należy potwierdzić, że 3·81 = 243).
10 paź 19:26
Mila:
No w pierwszym mam literówkę.
Pozdrawiam

Myślałam, że autorka to zauważy i o coś zapyta.
10 paź 20:09
PW : Też mam nieraz wrażenie, że niepotrzebnie się wysilamy.
Jolkaaaa ..., napisz chociaż "czytałam".
10 paź 20:12