π | ||
b)2cos( | − 1) = − √2 | |
4 |
x | π | |||
c)3tg( | + | ) = − √3 | ||
2 | 6 |
π | ||
d)√3ctg(2x − | ) = −1 | |
4 |
π | ||
4 x = − | + k*π / : 4 | |
2 |
π | π | |||
x = − | + | *k , k − dowolna liczba całkowita | ||
8 | 4 |
x | π | |||
c) 3 tg ( | + | ) = − √3 / : 3 | ||
2 | 6 |
x | π | √3 | ||||
tg ( | + | ) = − | ||||
2 | 6 | 3 |
x | π | π | |||
+ | = − | + π*k | |||
2 | 6 | 6 |
x | π | ||
= − | + π*k / * 2 | ||
2 | 3 |
2 π | ||
x = − | + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita | |
3 |
π | ||
b)2cos( | − x) = − √2 | |
4 |
π | ||
√3 ctg ( 2 x − | ) = − 1 | |
4 |
1 | √3 | |||
ctg ( 2 x − U{π}{4]) = − | = − | |||
√3 | 3 |
π | π | |||
2 x − | = − | + π*k | ||
4 | 3 |
π | π | |||
2 x = | − | + π*k | ||
4 | 3 |
π | ||
2 x = − | + π*k | |
12 |
π | π | |||
x = − | + | * k, k − dowolna liczba całkowita | ||
24 | 2 |
π | ||
b) 2 cos( | − x) = −√2 / : 2 | |
4 |
π | √2 | |||
cos ( | − x) = − | |||
4 | 2 |
π | π | π | π | π | π | ||||||
− x = − | − | + π*k lub | − x = | + | + π*k | ||||||
4 | 2 | 4 | 4 | 4 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |