Potęga o wykładniku wymiernym
Michał: Proszę o pomoc
−3 13 * 27 −2−3 * (3√3)2 + (√3)−2 + 2 (√2)4 + (20) 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(√3)8 : (3√3)9
11 paź 21:41
Mila:
−313*(33)−23*323+3−1+2*22+1? | |
| = |
34:33 | |
| 1 | |
Nie wiem co z tą |
| na końcu licznika, czy jest wykładnikiem, czy trzeba przez nią |
| 2 | |
pomnożyć.
11 paź 22:05
Michał: Nie wiem co skąd się bierze zbyt... Mogłabyś mi to bardziej rozpisać
![](emots/2/jezyk2.gif)
?
11 paź 22:09
Michał: to jest (2 do potęgi 0) do potęgi 1/2
11 paź 22:12
Mila:
an*ak=an+k mnożenie potęg o jednakowych podstawach− dodajemy wykładniki
27=33
(33)−23=3(3*−23)=3−2 potęgowanie potęgi− mnożymy wykładniki.
3=31
31*3−2=3(1−2)=3−1
11 paź 22:13
Mila:
20=1
112=1
11 paź 22:13
Michał: a my jakoś zapisywaliśmy czego nie zbyt nie rozumiem że np pierwiastek z 3 to 3 i 1/2 mogłabyś
mi wytłumaczyć o co z tym chodzi czy możę ja coś zle zapamietalem
11 paź 22:14
11 paź 22:15
Mila:
√3=312
więc
(√3)−2=(312)−2=3−1
3√3=313
więc:
(3√3)2=(313)2=323
11 paź 22:19
Michał: Szczerze powiedziawszy dalej nie dużo rozumiem z tego twojego rozwiązania np czemu na początku
z −3 do potęgi 1/3 zrobiło się −3
11 paź 22:21
Mila:
−313=(−1)*313
313*323=31=3
11 paź 23:10
Kasia: pomagam córce w lekcjach i trochę nie bardzo wiem co robić − przykład niby łatwy, ale wychodza
dziwne wyniki − nie na poziom jej klasy
pomóżcie
(5+5−2)−1+1
to jest kolejny przykład zawsze wychodziły liczby całkowite a teraz jakieś bzdury, albo ja sie
gdzieś zagubiła
7 sty 19:16
miś:
| 1 | | 126 | | 25 | | 151 | | 25 | |
(5+ |
| )−1+1= ( |
| )−1+1= |
| +1= |
| =1 |
| |
| 25 | | 25 | | 126 | | 126 | | 126 | |
A która to klasa?
7 sty 19:35