rozwiaz nierówność
ola: |1/|2−x|+1|≤4
11 paź 19:42
sushi_gg6397228:
robisz analogicznie jak ostatnie zadanie
|X−a| < c <=> −c <x−a < c
11 paź 19:49
ola: Ok zrobilam a mógłbys podac wyniki zebym mogla sprawdzic
11 paź 19:54
ola: Bo pomnozylam obie strony przez |2−x|
11 paź 19:55
sushi_gg6397228:
najpierw to zapisz
11 paź 19:56
ola: X≤5/3 x≥7/3 x≤11/5 x≥9/5
11 paź 19:56
sushi_gg6397228:
przekształcenia a nie wyniki ( brakuje spójników)
11 paź 19:57
ola: Np 1/|2−x|≤3 /×|2−x|
1≤3|2−x|
|6−3x|≥1
11 paź 20:00
ola: Czy tak moge zrobic
11 paź 20:00
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
dawaj |
| , bo oczy bolą |
| | mianownik | |
11 paź 20:01
ola: . 1|2−x|≤3 /* |2−x|
11 paź 20:06
ola: 1≤3|2−x| i czy to dobrze
11 paź 20:07
sushi_gg6397228:
zapisz najpierw porządnie początek zadania' daj U zamiast u, powinno być lepiej widać
śpieszysz się jak ...
11 paź 20:09
ola: | | 1 | |
| |
| |≤4 takia jest nierównosc |
| | |2−×| | |
11 paź 20:12
sushi_gg6397228:
tam jeszcze było + 1 pod wartością bezwzględną
11 paź 20:14
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
| |
| +1| ≤4 , więc się zdecyduj |
| | |2−x| | |
11 paź 20:15
ola: Tak sorry ale opuścilam
11 paź 20:15
sushi_gg6397228:
to zapisuj ile wyjdzie jak sie pozbędziemy zewnetrznej wartosci bezwzglednej
11 paź 20:18
ola: | 1 | | 1 | |
| ≤3 lub |
| ≥−5 |
| |2−x| | | |2−x| | |
11 paź 20:27
sushi_gg6397228:
jest czesc wspolna czyli ⋀
teraz taki trik |2−x|= |x−2|
i mnozymy obustronnie przez wartość
11 paź 20:31
ola: 1≤|6−3×| lub |5x−10|≥1 dobrze
11 paź 20:34
sushi_gg6397228:
a kto kazał przemnazać przez liczbe ?; jeszcze raz
11 paź 20:36
ola: Czyli 1≤3|x−2| lub 1≥−5|x−2|
11 paź 20:39
sushi_gg6397228:
teraz dzielimy obustronnie przez "3" oraz "−5"
11 paź 20:40
sushi_gg6397228:
spójnik jest " i" a nie lub
11 paź 20:41
11 paź 20:44
sushi_gg6397228:
jak sie dzieli przez liczbę ujemną, to nierówność się ...
11 paź 20:45
ola: | | 5 | | 7 | | 11 | | 9 | |
X≤ |
| i x≥ |
| x≤ |
| x≥ |
| i czy dobre wyniki i jaki zbór rozwiazan |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | |
11 paź 20:49
sushi_gg6397228:
a TY dalej swoje......
11 paź 20:49
11 paź 20:52
sushi_gg6397228:
a gdzie "−" przy "5" ?
11 paź 20:53
ola: Zmieniłam znak nierownosi na przeciwny
11 paź 20:55
sushi_gg6397228:
2> −3 \ *(−1)
−2 < 3 czy może −2 < −3 ?
11 paź 20:58
ola: −2<3
11 paź 21:03
11 paź 21:05
ola: Ok i teraz opuszczam wartosci bezwzgledne
11 paź 21:06
ola: Czy cos innego musz robic
11 paź 21:06
sushi_gg6397228:
do |x−2| ≥ liczba ujemna odp jest .....
11 paź 21:08
ola: Zbiór pusty
11 paź 21:09
sushi_gg6397228:
niech np:
x= 10000000000000000000000000000000000000000000000
wtedy
|x−2|=....
11 paź 21:10
ola: ×>0
11 paź 21:13
sushi_gg6397228:
niech
x= −1000000000000000000000000000000
wtedy
|x−2|=....
11 paź 21:13
ola: Tez x>0
11 paź 21:15
ola: Czyli x nalezy do R
11 paź 21:17
sushi_gg6397228:
|...| zawsze produkuje liczbę nieujemna
czyli
liczba dodatnia + zero ≥ liczba ujemna −> PRAWDA <=> X ∊R
wiec licz |x−2| ≥ 1/3
11 paź 21:19
11 paź 21:23
ola: Tak i jaki zbiór
11 paź 21:26
sushi_gg6397228:
jaka nierówność, więc spójnik jest ....
11 paź 21:27
ola: Lub czy i
11 paź 21:29
sushi_gg6397228:
robilismy dwa zadania, wiec powinnaś pamietac
11 paź 21:31
ola: Bo Nie wiem
11 paź 21:31
sushi_gg6397228:
jak dasz "i" to co wyjdzie x≥ 5/3 i x≤ −7/3
11 paź 21:32
ola: Wiec trzeba lub
11 paź 21:33
11 paź 21:35
ola: | | 7 | | 5 | |
Wiec x∊(−∞,− |
| )u( |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
11 paź 21:37
sushi_gg6397228:
a jaka jest nierówność ostra czy słaba ?
11 paź 21:38
ola: Dobry zbiór
11 paź 21:39
ola: Ostra
11 paź 21:39
sushi_gg6397228:
ostra > ; <
słaba ≥ ; ≤
więc ....
11 paź 21:41
ola: W środku przy ulamkach
11 paź 21:42
ola: Aha czyli slaba
11 paź 21:43
sushi_gg6397228:
to odp do poprawy
11 paź 21:44
11 paź 21:50
ola: Teraz dobrze
11 paź 21:50
sushi_gg6397228:
21.23 masz obie ≤ ; ≥ więc nawiasy muszą być oba domknięte
11 paź 21:51
ola: Przez przypadek ten nawias przy drugim tam jest <
11 paź 21:56
sushi_gg6397228:
to teraz powinienem poprosić o przepisanie jeszcze raz całego zadania, bo sie rozwlekło jak
flaki i mógł się wątek zagubić
11 paź 21:58