Pomocy
MONIKA: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego jedna przekątna jest dwa razy dłuższa od
drugiej, a pole wynosi 16. Oblicz długość krótszej przekątnej tego graniastosłupa, jeśli jego
wysokość jest równa 2.
11 paź 18:20
Tadeusz:
Ze wzoru na pole rombu policz przekątne rombu
dalej już banał
11 paź 18:26
MONIKA: nie było mnie na zajeciach i próbuję się jakoś połapać, zrozumieć . jak by Pan mógł napisać
11 paź 18:33
MONIKA: pomocy ?
11 paź 18:37
11 paź 18:39
MONIKA: ja zrobiłam to tak, proszę o odpowiedz czy jest dobrze a wrazie potzreby o poprawę:
Pp=16 H=2
d1, d2 przekątne
d2=2d1
P= 12d1d2=12d1*2d1=d12=16
d1=4
d2= krótsza przekątna bryły
d2= 42+22=2√5
11 paź 18:48
Tadeusz:
chcieć to móc

(tylko znak pierwiastka "zjadłaś")
11 paź 18:51
MONIKA: tam na samym kącu ?

podpatrzyłam kilka podobnych zadanek i ten wzór i jakoś się udało
11 paź 19:01