działania na przedziałach A=(-3,6> i B=<0,6> wyznacz sume czesc wspólna roznice
Dexter617: działania na przedziałach A=(−3,6> i B=<0,6>
wyznacz sume czesc wspólna roznice a i b b i a
Proszę o wytłumaczenie
11 paź 17:57
11 paź 18:01
Dexter617: ale niewiem jak to zrobic bo sa dwie takie same liczby
11 paź 18:08
5-latek:

NO to co z tego ze sa dwie takie same liczby rysujesz przedzialy i patrzysz
11 paź 18:15
Dexter617: jak mam sume to −3 nie nalezy a z 6 to nalezy i nie nalezy
w czesci wspólnej 0 nalezy a z 6 to nw
róznica to (−3,0)
11 paź 18:16
prosta:
11 paź 18:21
5-latek: Zapozanja się z definicjami
Suma należy do A lub należy do B czyli AUB=(−3,6>
czesc wspolna należy do A i należy do B
0 należy do A ? należy i należy do B
6 należy do A i należy do B wiec A∩B=<0,6> (patrzysz gdzie się pokrywają
Teraz roznica A\B należy do A i nie należy do B wiec ? A\B= ?
11 paź 18:21
prosta:
A∪B=(−3;6>
A∩B=<0;6)
A\B=(−3;0>
B\A={6}
11 paź 18:23
prosta:
poprawka:
A|B=(−3;0)
11 paź 18:39