Złożenie funkcji
Barti: Znajdź funkcję która jest złożeniem funkcji f z funkcją g i określ dziedziny funkcji tak aby
istniało złożenie: f(x)=x/(1−x2 ) , g(x)1/x
a) ( f o g)(x)
b) (g o f)(x)
odp:
a) = x/(x2 −1)
Dg = R\{−1,0,1} Df=R\{−1,1}
b) =(1−x2)/x
Df=R\{−1,0,1} Dg=R\{0}
Dobrze to jest ?
10 paź 22:34
10 paź 22:36
luk: Napisz jaką masz definicję złożenia funkcji
Powinno się określać dziedziny i zbiory wartości, bo z tej def złożenia, którą znam
1) ZWg⊂Df
2) ZWf⊂Dg wtedy możemy złożyć te funkcje
i widać, że tak to określiłeś ,ok
Dziedzina złożenia w obydwu przypadkach jest taka sama R\{−1,0,1}
10 paź 22:55