Złożenie funkcji
Barto: Znajdź funkcję która jest złożeniem funkcji f z funkcją g i określ dziedziny funkcji tak aby
istniało złożenie: f(x)=x/(1−x2 ) , g(x)1/x
a) ( f o g)(x)
b) (g o f)(x)
odp:
a) = x/(x2 −1)
Dg = R\{−1,o,1} Df=R\{−1,1}
b) =(1−x2)/x
Df=R\{−1,0,1} Dg=R\{0}
Dobrze to jest ?
10 paź 19:03
:): | | g(x) | | | | x | |
f(g(x))= |
| = |
| = |
| Mnożąc przedostanie wyrażenie |
| | 1−g2(x) | | | | x2−1 | |
10 paź 19:05
Barto: Czyli dobrze ? A te dziedziny ?
10 paź 19:09
:): Dziedzina złożenai fog jest taka jak dziedzina f (bez 1 i −1)
10 paź 19:11
Barto: Nie pytam o dziedziny złożenia tylko o dziedziny funkcji f i g tak aby złożenie istniało bo tak
brzmi polecenie.
10 paź 19:13
:): Dg=R\{0}
Dg=R\{−1,1}
10 paź 19:14
Barto: dla g = −1 i g=1 złożenie jest przecież niemożliwe bo w mianowniku funkcji f będzie 0 ?
10 paź 19:17
:): tak.. ale g=1 gdy x=1 oraz g=−1 gdy x=−1...a takie wykluczamy
10 paź 19:23
Barto: Jak wykluczamy jak napisałeś że Dg =R\{0} przecież nie może do Dg należeć −1 i 1 tak samo jak
0.
10 paź 19:25
10 paź 19:30
:): aaa dobra..wiem chyba o co ci chodzi
10 paź 19:31
:): njabezpieczeniej będzie dać wszystkim R\{−1,0,1}
10 paź 19:33
Barto: Mam w książce takie rysunki, wynika z nich to, że aby można było złożyć funkcje: (f o g )
to zbiór rozwiązań funkcji g musi należeć do dziedziny funkcji f.
g(x) musi ∊ Df
Do Df nie należy −1 i 1 tak ?
1/x≠−1 i 1/x≠1 tak ? wynika z tego że 1 i −1 też nie może należeć do g ?
10 paź 19:35
Barto: Może się ktoś wypowiedzieć kto się na tym zna, dopiero się tego uczę, do dyspozycji mam samą
teorię bez żadnych przykładów więc chce sprawdzić czy dobrze myślę. Bardzo był bym wdzięczny
jeżeli ktoś mógł by to rozpisać jeżeli moje rozwiązania są błędne.
10 paź 19:39
Barto: *byłbym, mógłby * sry to z niewyspania.
10 paź 19:40
Barto: ?
10 paź 19:57
Marek216: ?
10 paź 20:54
Marek216: 
, Hehe, co się tak pieklisz. Poczekaj aż ktoś ci odpowie a nie wyrywaj się tak.
10 paź 20:56
Barto: Czekam, czekam i sie chyba nie doczekam.
11 paź 15:07