Oblicz granicę
Katrina: Oblicz granicę:
[√5n]/n+1
10 paź 19:50
sushi_gg6397228:
co oznacza [] oraz do czego ma dążyć n?
10 paź 20:13
Katrina: Funkcje zaokrąglające liczby rzeczywiste do liczb całkowitych. n→∞
11 paź 12:47
11 paź 12:49
Katrina: Tylko tam tego nie ma

właśnie nie ogarniam tej "podłogi" czy "sufitu"
11 paź 12:59
11 paź 13:03
sushi_gg6397228:
2<√5<3
jedna liczba to podłoga, druga to sufit
11 paź 13:10
Katrina: A mógłbyś to krok po kroku zrobić? Wiem, że n+1→∞ . x=[√5n]/n+1 Ograniczamy to przez ciąg
(wyrażenie 1)≤x≤(wyrażenie 2)
11 paź 13:15
sushi_gg6397228:
to sprawdzasz na piechote
dla n=1 .....
dla n=2 ....
dla n=3 .....
11 paź 13:16
Katrina: Dobra nie ogarniam. Ale dzięki za chęć pomocy
11 paź 13:18
sushi_gg6397228:
√5 −1 <[ √5 ] < √5 +1
11 paź 13:21
Katrina: Dobra dzięki
11 paź 13:26