Twierdzenie o 3 ciągach
matfiz: Proszę o pomoc
Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach oblicz granice ciągów :
| | 3n + 5n | |
d) dn = n√ |
| |
| | 2n + 4n | |
| | n | | n | | n | |
e) en = ( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | n3+1 | | n3+2 | | n3+n2 | |
f) f
n =
n√4 + (−1)n
11 paź 11:36
sushi_gg6397228:
chcesz się nauczyć czy chcesz gotowca ?
11 paź 11:38
matfiz: Nauczyć
11 paź 11:41
Janek191:
Do a) − 1 ≤ sin ( n +1) ≤ 1 / : n
11 paź 11:41
Janek191:
W b) jest
√5 n czy
√5 n ?
11 paź 11:42
matfiz: |√5n|
11 paź 11:43
Janek191:
Co w b) oznaczają I I ?
Przecież n to liczba naturalna.
11 paź 11:43
Janek191:
Jaka granica wyszła w a ) ?
11 paź 11:44
matfiz: | | −−> wartość bezwzględna
Piszę tak jak jest w zadaniu
11 paź 11:45
Janek191:
Wg mnie znak wartości bezwzględnej jest zbędny, bo √5 n > 0
11 paź 11:46
matfiz: w a) wyszło mi 0
11 paź 11:48
Janek191:
Tak

Czy b) jest dobrze przepisane ?
11 paź 11:52
matfiz: Tak
11 paź 11:52
Janek191:
Do tego ciągu nie trzeba tw. o 3 ciągach
| | √5 n | | √5 | |
bn = |
| = |
| |
| | n + 1 | | 1 + 1n | |
11 paź 11:56
Janek191:
d) Dobierz takie ciągi: an i bn, by an ≤ dn ≤ bn ( patrz na liczniki ułamków )
11 paź 11:58
Janek191:
I mianowniki

Ile wyszło w b) ?
11 paź 12:00
matfiz: Przepraszam, jednak jest źle w b).
Tam nie ma wartości bezwzględnej, tylko "podłoga i sufit "
11 paź 12:01
matfiz: Dokładnie funkcja floor
11 paź 12:19
matfiz: Teraz jest prawidłowo
11 paź 12:25
matfiz: Pomoże ktoś ?
11 paź 12:57
11 paź 13:14
11 paź 13:16
matfiz: To wiem.

Ja nie wiem jakie dawać liczby przy twierdzeniu o 3 ciągach
11 paź 13:16
sushi_gg6397228:
co wpiszesz dla [5,6] =....
11 paź 13:19
sushi_gg6397228:
√5 −1 <[ √5 ] < √5 +1 czy jest prawdą ?
11 paź 13:21
Katrina: d)5/4
11 paź 13:27
matfiz: Ok, to rozumiem

A d) jak będzie wyglądać ?
11 paź 13:31
Katrina: Ułamek będzie największy gdy jego mianownik będzie najmniejszy w tym wypadku to 4n, a licznik
będzie największy 5n+5n.
Teraz odwrotna sytuacja ułamek najmniejszy gdy mianownik = 4n+4n, a licznik = 5n
11 paź 13:38
11 paź 13:42
sushi_gg6397228:
| | a1xn+ a2xn−1+...+ an | |
a jest taka teoria |
| i granica= |
| | b1xm+ b2xm−1+...+ bm | |
2)
∞ gdy n>m
3) 0 gdy n<m
11 paź 13:47
matfiz: uuuu,,, dziękuje
11 paź 13:50
Janek191:
| 5n | | 3n + 5n | | 2*5n | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2*4n | | 2n + 4n | | 4n | |
więc
| | 5n | | 2*5n | |
n√ |
| ≤ dn ≤ pn{ |
| |
| | 2*4n | | 4n | |
| 5 | | 1 | | 5 | |
| * |
| ≤ dn ≤ |
| *n√2 |
| 4 | | n√2 | | 4 | |
n√2 → 1 , gdy n →
∞
11 paź 13:52
matfiz: Dziękuje za pomoc
11 paź 13:58
Janek191: f)
| | n*n2 | | n3 | | 1 | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | n3 + n2 | | n3 + n2 | | 1 + 1n | |
| | n*n2 | | n3 | | 1 | |
bn = |
| = |
| = |
| |
| | n3 + 1 | | n3 + 1 | | 1 + 1n3 | |
a
n ≤ f
n ≤ b
n
11 paź 13:58
Janek191:
To było e)
11 paź 14:01
Janek191:
f)
n√ 4 − 1 ≤ fn ≤ n√4 + 1
n√3 ≤ fn ≤ n√5
n√3 → 1, gdy n → ∞
n√5 → 1, gdy n → ∞
11 paź 14:04
matfiz: Dziękuje bardzo.
11 paź 14:05
matfiz: Jedno pytanko czy w b ma wyjść ∞ ?
11 paź 14:06