FUNKCJA ODWROTNA
xyz: Wyznacz funkcje odwrotną:
y= 2x + 2(−x)
...
10 paź 13:04
ICSP: funkcja nie jest róznowartościowa, wiec funkcja do niej odwrotna nie istnieje.
10 paź 13:08
xyz: tu jest oczywiście + 2−x
10 paź 13:08
xyz: Dlaczego nie jest różnowartościowa?

Wydaje mi się, z dowodu, który przeprowadziłem, że jest
10 paź 13:08
xyz: W poleceniu mam "wykaż, że" więc musisz się mylić
10 paź 13:09
ICSP: | | 1 | | 1 | |
f(1) = 2 + |
| = |
| + 2 = f(−1) |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 13:09
ICSP: Ogólnie jest parzysta :
f(−x) = 2−x + 2−(−x) = 2x + 2−x = f(x).
Funkcje odwrotne do funkcji parzystych nie istnieją.
10 paź 13:10
:): skoro f(x)=2x+2−x
to widać, że f(x)=f(−x)
więc np 2 i −2 da tą samą wartość itd..
10 paź 13:11
xyz: dzięki w takim razie
10 paź 13:12
ICSP: możemy pokusić się o wyznaczenie pewnej gałęzi, ale funkcji nie wyznaczymy

Oczywiście, f(x) = 2 ch(ln2x) jest różnowartościowa na przedziale [0 , +
∞) i w tym przedziale
funkcja odwrotna istnieje.
10 paź 13:13
xyz: W takim razie polecenie musi być źle skonstruowane.. niby zadania ze studiów, a tu o.
10 paź 13:15
xyz: nie podałem zbioru... w zbiorze (0;+∞)
10 paź 13:15
xyz: czyli dlatego dowód mi wyszedł dobry

dlatego też ponawiam pytanie, jak odwrócić tę funkcję
10 paź 13:16
ICSP: f(x) = 2ch(ln2x)
y = 2ch(ln2x)
i to jest już wynik. Możemy się ewentualnie pokusić o jego ładniejsze zapisanie:
| 1 | | y | | 1 | | y | |
| arcosh1 |
| = |
| * ln( |
| + √y24 − 1) = |
| ln2 | | 2 | | ln2 | | 2 | |
10 paź 13:23
ICSP: i co wypada zaznaczyć przez zapis ln2x rozumiesz ln(2) * x bądź inaczej: x * ln(2)
10 paź 13:24
:): 2
x+2
−x=y, y chwilowo ustalony, y>0 /tak naprawde y>2
2
2x+2=2
xy
t=2
x>0
t
2+2=t*y
t
2−ty+2=0
| | 1 | | 1 | |
(t− |
| y)=( |
| y2−2)12 (bierzemy tylko dodatnie rowiązanie) |
| | 2 | | 4 | |
t=2
x
więc x=log
2t
więc
| | 1 | | 1 | |
x=log2(( |
| y2−2)12+ |
| y) |
| | 4 | | 2 | |
10 paź 13:25
xyz: skąd ten pierwotny wzór, mógł(a)byś mi wytłumaczyć?
10 paź 13:27
:): da sie elementarnie
10 paź 13:28
xyz: skoro mnożymy stronami w 1 linijce * 2x to z 2−x nie powinno być 1?
10 paź 13:29
:): tak..powinno byc 1..pomylielm sie..popraw..ale sposó dobry
10 paź 13:32
xyz: jeszcze ostatnie pytanie.. 6 linijka.. jak skąd?
10 paź 13:34
:): wymnóż sobie to (z wzoru skróconego mnożenia), zredukuj..i wyjdzie ci to co wyżej TAKI MYK
10 paź 13:35
xyz: załapałem.. myślę nie no to musi być jakiś banał standard którego nie widzę
10 paź 13:36
ICSP: Możesz też liczyć wyróżnik
10 paź 13:36
xyz: Mam całą kartkę zadań z analizy po wykładzie na którym nie było nic konkretnego, już rozumiem
co to studia.. nie straszcie mnie jeszcze jakimiś innymi metodami, muszę opanować narazie te
najprostsze
10 paź 13:40
10 paź 13:45
xyz: teraz się pogrążyłem.. dzięki za pomoc
10 paź 13:46
ICSP: Prosze bardzo
10 paź 13:52