oblicz
Ola: 125log2516
10 paź 11:06
10 paź 11:18
Ola: nie mam pomysłu jak z 125 zrobić 25X
10 paź 11:24
5-latek: no bo nie zrobisz 25x bo 251=25 252=625 ale zrobisz 125=53 a 25=52
10 paź 11:26
Ola: 125log2516=53{log2516}=(52*51)log2516=(25*51)log25
16=16*5log2516
co dalej?
10 paź 11:42
5-latek : Moze tak
masz taki wzor
napisz teraz wedlug tego wzoru log
2516 zeby w postawie bylo 5
10 paź 11:55
5-latek : poprawie
log2516= log5 ... dalej Ty
10 paź 11:56
Kacper:
Wzór jest bardzo fajny, ale rzadko się go podaje w szkole. Natomiast podawany jest wzór na
zamianę podstaw logarytmu.
| | log516 | | 1 | |
I z niego liczymy log2516= |
| = |
| log516 |
| | log525 | | 2 | |
10 paź 12:04
5-latek : Witaj
Kacper
10 paź 12:07
Ola: poddaje się
10 paź 12:12
5-latek : Patrz na ten wzor 11:55
zapiszmy to tak log2516=log5216= dalej
10 paź 12:15
5-latek : zobacz ze nasszse n=2 w tym przykladzie
10 paź 12:16