na terazz
elkaa: Pólkole o promieniu 8 cm zwinięto tak, że tworzy ono pole powierzchni bocznej stożka. Oblicz
objętość oraz kat rozwarcia tego stożka
9 paź 10:00
9 paź 10:06
J:
Pół obwoedu okręgu o promieniu R = 8 jest obwodem podstawy stożka o promieniu: r,
| | 1 | |
czyli: |
| 2π8 = 2πr ... i oblicz r. |
| | 2 | |
Wysokość H obliczysz z trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych r i H oraz
przeciwprostokatnej R,która jest tworzącą stożka
9 paź 10:11
patkiii: 8π=2πr/2π ⇒r=4
l=8
r2+h2=64
16+h2=64
h2=48 i h>0
h=4√3
V=1/3πr2•h= 1/3π•16•4√3=64√3/3
Niech kąt rozwarcia to 2α
sinα=1/2 ⇒α=30°
2α=60°
9 paź 10:25
': krzywa Gaussa mówi Ci to coś, elkaa

znajdujesz sie w lewym ogonie
9 paź 10:36