pomocy
zaniepokojony: Półkole o promieniu 8 cm zwinięto tak że tworzy ono pole powierzchni boxcznej stożka . Oblicz
objętość oraz kąt rozwarcia tego stożka.
7 paź 16:22
J:
nie mieniaj "nicka" , tylko sie zastanów ile wynosi obwód tego półkola ?
7 paź 16:27
zaniepokojony: jak nic nie rozumiem w tym problem , matematyka to czarna magia dla mnie
7 paź 16:30
J:
ile wynosi obwód koła o promieniu: R ?
7 paź 16:31
zaniepokojony: 8
7 paź 16:32
J:
nie ... Obw = 2πR = 2π*8 = 16π ... połowa z tego: 8π i to będzie obwodem podstawy stożka:
2πr = 8π ... i oblicz: r
7 paź 16:37