Oblicz
Renia: |x−2|−|X|<4
8 paź 23:47
:): |x−2|<4+|x| podnieś do kwadrartu, uprość..
8 paź 23:52
Renia: Pomyłka zamiast oblicz to rozwiąż równanie
8 paź 23:55
Renia: a raczej nierówność
8 paź 23:56
:): no tak..ale to tylko słowo..
(x−2)2<16+8|x|+x2
x2−4x+4<16+8|x|+x2
0<12+8|x|+4x /4
0<3+2|x|+x
|x|+x≥0 więc 0<3+2|x|+x zawsze
8 paź 23:59
:): albo pokaż, że f(x)=|x−2|−|x|−4 jest zawsze ujemna (przypadki, żeby rozbić wartość bezwględną)
9 paź 00:00
Renia: Odpowiedz w książce jest (−∞;0)
9 paź 00:01
Renia: (−∞;0>
9 paź 00:01
:): not o odpowiedź jest błędna

np x=2
sprawdzmy |x−2|−|x|<4

?
|2−2|−|2|=0−2=−2
−2<4
9 paź 00:03
daras: x ∊ ℛ − (0,1)
9 paź 05:47
9 paź 05:47
patkiii: 4 przypadki
1. x−2≥0 i x≥0 →x−2−x<4
2. x−2<0 i x<0 →−x+2+x<4
3. x−2≥0 i x<0 →x−2+x<4
4. x−2<0 i x>O →−x+2−x<4
Po rozwiązaniu wychodzi odp. x należy (−∞,0)∪(0,+∞) ⇒x należy R−{0}
9 paź 10:05
J:
A niby dlaczego x = 0 nie jest rozwiązaniem tego równania ?
9 paź 10:50
J:
@Daras ... a dlaczego wykluczasz x = 1 i x = 0
9 paź 10:53
patkiii: No fakt w 4 przypadku powinno być
x<0 i x≥0 → −x+2−x<4
No więc z tego wychodzi, że rozwiązanie to R
9 paź 10:59
J:
Tak ..R
9 paź 11:00
daras: @J przeciez nie wykluczam O −tam jest przedział otwarty
9 paź 19:58
:): Odpowiedź to R
9 paź 19:58
daras: tak
9 paź 21:55