rozwiąż równanie
bangrauhl: rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną :
|x+1|=2−|x−1|
8 paź 21:27
sushi_gg6397228:
narysować umiesz lewą stronę ?
8 paź 21:30
8 paź 21:31
daras: w poniedziałek nie mieli sushi
dali mi
kupon na 25 zet
free
8 paź 21:32
bangrauhl: narsować tak gorzej rozwiązać nie wiem jak zacząć
8 paź 21:35
9 paź 05:41
Mila:

|x+1|=2−|x−1|
Metoda graficzna:
f(x)=|x+1|
[Z[g(x)=2−|x−1|
rozwiązanie :
x∊<−1,1>
Metoda algebraiczna:
1) |x+1|=x+1 dla x≥−1
|x−1|=x−1 dla x≥1
a) x<−1
−(x+1)=2−[−(x−1)]⇔
−x−1=2−(−x+1)⇔−x−1=x−1
−2x=0
x=0∉(−
∞,−1)
b) x∊<−1,1)
x+1=2−(−x+1)
x+1=2+x−1
1=1 prawda ⇔każda liczba x∊<−1,1) spełnia równanie
c)x≥1
x+1=2−(x−1)
x+1=2−x+1
2x=2
x=1∊<1,
∞)
Odp.
x∊<−1,1>
9 paź 16:06
PW :
|x+1| + |x−1| = 2
Rozwiązanie graficzne to również interpretacja modułu różnicy dwóch liczb na osi.
|x−1| to odległość liczby x od liczby 1, a |x+1| to odległość x od −1.
Po narysowaniu na osi liczb −1 i 1 oraz gdzieś między nimi liczby x widać, że suma odległości
równa jest 2, gdy x należy do odcinka <−1, 1>, i tylko wtedy.
9 paź 16:55
pigor: ..., no właśnie, jestem za . ...
9 paź 17:00