Rozwiąż
Martyna: 72x+4*7x−5>0
Rozwiąż. Mogę prosić o małą pomoc?
8 paź 21:02
Metis: t=7x , t>0
Podstaw i rozwiąż jak nierówność kwadratową.
8 paź 21:03
Martyna: Wpadłam na to ale przy t
2+4t−5>0
Nie wiem co mam dalej zrobić
8 paź 21:05
Metis: 93
Potem wróć do podstawienia.
8 paź 21:06
Martyna: Delta=36
x1=−4−6 / 8 = −10/8
x2=−4+6 / 8 = 1/4
I dalej co mam z tym zrobić?
8 paź 21:14
Metis: Źle obliczyłas miejsca zerowe.
t1 = 1 v t2=−5
8 paź 21:17
Janek191:
t2 + 4 t − 5 > 0
( t − 1)*( t + 5) > 0
t ∊ ( − ∞ ; − 5) ∪ ( 1; +∞ ) i t> 0 , więc t ∊ ( 1: +∞)
7x > 1
7x > 70
x > 0
====
8 paź 21:17
Metis:
8 paź 21:18
Martyna: Masz rację @metis ,źle spojrzałam
x1=−4−6 / 2 = −10/2 = −5
x2=−4+6 / 2 = 2/2 = 1
8 paź 21:30
Metis: Nie x1 , x2 , a t1 v t2
8 paź 21:31
Martyna: I znów masz rację

W każdym bądź razie, dziękuje bo już potrafię rozwiązać to zadanie (y)
8 paź 21:36