Zadanie
Madzia:

Bardzo proszę o pomoc

Wokół klombu kwiatowego w kształcie trójkąta prostokątnego o wymiarach
jak na rysunku, posiano trawę, tak, że szerokość trawnika wynosiła 2 m. Jaka jest powierzchnia
gruntu obsianego trawą?
8 gru 23:55
zefir:
Podam rozwiązanie

trójkąty są podobne więc:
podstawa dużego: 32 +2+y = 34+y
wysokość dużego: 24+2 +x = 26 +x
przeciwprostokatna dużego: 40 +x +y
| | 34+y | | 32 | | 4 | |
to: |
| = |
| = |
|
|
| | 26+x | | 24 | | 3 | |
| | 34+y | | 32 | | 4 | |
i |
| = |
| = |
|
|
| | 40+x +y | | 40 | | 5 | |
102+3y = 104 +4x => −4x+ 3y = 2
i 170 +5y= 160 +4x +4y => 4x −y= 10
−−−−−−−−−−−−
= 2y = 12 => y= 6m to x = 4m
wymiary dużego trójkąta są
podstawa = 40 m i wysokość 30m
powierzchnia trawnika: 600m
2 − 384m
2= 216m
2
Nie chce mi się już rysować nowego rysunku

Może
Bogdan narysuje < mruga>
Witam
Bogdanie
9 gru 00:46
zefir:
9 gru 01:06
BiebrzaFun : jak uzasadnić,że x lub y na przyprostokątnej jest równy x lub y na przeciwprostokątnej,czy na
pewno przerywana linia dzieli kąty na połowę(to nie jest trójkąt równoramienny)?
https://matematykaszkolna.pl/forum/29971.html
w którym miejscu jest błąd w moim zamotanym rozwiązaniu,wyniki są zbliżone ,ale nierówne?
9 gru 08:35
BiebrzaFun : Niestety zefirku,Twoje rozw. jest złe
y=6
x=4 to
a=30
b=42
c=50
302+422≠502
jeśli a2+b2=c2 to (a+x)2+(b+y)2≠(c+x+y)2
9 gru 09:16
Godzio:
chyba źle dodałełeś bo boki są
40,30,50
9 gru 16:14
9 gru 16:22