pomocy
magda:

Wokół klombu kwiatowego w kształcie trójkąta prostokątnego o miarach jak na rysunku , posiano
trawę , tak że szerokość trawnika wynosi 2m. Jaka jest powierzchnia gruntu obsianego trawą?
8 gru 18:27
onaa: pole dużego trójkąta: P1=(24+2)*(32+2)/2=442
pole małego trójkąta: P2=(24*32)/2=384
P1−P2=442−384=58
odp: 58 m2
8 gru 18:32
BiebrzaFun : to jest źle
8 gru 19:32
onaa: dlaczego?
8 gru 19:33
onaa: dlaczego?
8 gru 19:33
BiebrzaFun : tak jak napisałaś ,to wyjdzie inny trójkąt
8 gru 19:36
onaa: liczysz to co otacza ten malenki trojkat w srodku a on ma podane wymiary. to co go otacza ma
szerokosc 2 m wiec dodaje. moim zdaniem jest dobrze....
8 gru 19:38
onaa: liczysz to co otacza ten malenki trojkat w srodku a on ma podane wymiary. to co go otacza ma
szerokosc 2 m wiec dodaje. moim zdaniem jest dobrze....
8 gru 19:38
Godzio:

ale z obu stron trzeba dodac a nie tylko z jednej
8 gru 19:40
onaa: ja dodalam do obu
P1=(24+2)*(32+2)/2=442
8 gru 19:43
onaa: a tak masz racje....
8 gru 19:44
onaa: tak, macie racje. przepraszam poprawiam
pole dużego trójkąta: P1=(24+4)*(32+4)/2=504 pole małego trójkąta: P2=(24*32)/2=384
pi−p2=120 m2
8 gru 19:45
BiebrzaFun : to też jest źle
8 gru 19:46
onaa: co znowu źle zrobiłam

:(
8 gru 19:47
BiebrzaFun : to zadanie nie jest takie proste,jak się wydaje
8 gru 19:48
onaa: to juz nie wiem jak mam to zrobic...:(
8 gru 19:50
onaa: to juz nie wiem jak mam to zrobic...:(
8 gru 19:51
BiebrzaFun :

a=24
b=32
c=40
y=40−x
h
2+x
2=576⇒h
2=576−x
2
h
2+(40−x)
2=1024⇒h
2=1024−1600+80x−x
2
576−x
2=1024−1600+80x−x
2
80x=576+1600−1024=1152
x=14,4
h
2+14,4
2=576⇒h
2=576−207,36=368,64⇒h=19,2
|AB|=2
√2+19,2+2=21,2+2
√2
| | |AB| | | a | | 24 | | 3 | | 4*|AB| | | 4*(21,2+2√2) | |
tgα= |
| = |
| = |
| = |
| ⇒|BN|= |
| ⇒|BN|= |
| |
| | BN | | b | | 32 | | 4 | | 3 | | 3 | |
| | |AB| | | b | | 4 | | 3*|AB| | | 3*(21,2+2√2) | |
tgβ= |
| = |
| = |
| ⇒|HB|= |
| = |
| |
| | |HB| | | a | | 3 | | 4 | | 4 | |
|HN|=|BN|+|HB|
| | 4*(21,2+2√2) | | 3*(21,2+2√2) | | 16*(21,2+2√2) | | 9*(21,2+2√2) | |
|HN|= |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 25*(21,2+2√2) | | 25*(21,2+2√2)2 | |
PΔAHN= |
| * |
| *(21,2+2√2)= |
| |
| | 2 | | 12 | | 24 | |
P
klombu=0,5*32*24=384
| | 25*(21,2+2√2)2 | |
Ptrawnika= |
| −384≈217,42 |
| | 24 | |
Może jest prostszy sposób,ale tylko tak wymyśliłem
8 gru 20:30