Wyznacz ekstrema lokalne funkcji.
Kinga: f(x)=√8x−x+1
Proszę o pomoc jak to zrobić
8 paź 13:27
8 paź 13:29
J:
policz pochodną
8 paź 13:32
Kinga: Ja wiem jak sie oblicza pochodna i ekstreme ale ten przykład mi nie wychodzi tak jak w
odpowiedziach dlatego prosze o rozwiązanie.
8 paź 13:34
5-latek: To pokaz jak liczysz pochodna . Może tutaj robisz blad
8 paź 13:35
Kinga: f'(x)= 4√8x − 1?
8 paź 13:37
Kinga: f'(x)=0
x=2
8 paź 13:38
Kinga: i co teraz?
8 paź 13:39
J:
teraz ustal, czy pochodna zmienia znak w punkcie: x = 2
8 paź 13:41
J:

tu masz wykres pochodnej
8 paź 13:43
Kinga: Dziękuję za pomoc już rozumiem
8 paź 14:26