matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
ja:
Oblicz sin3x, proszę o dokładnia rozpisanie. sin(2x+x)=? i co dalej?
8 paź 12:49
Qulka:
pierwszy wzór na górze
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
8 paź 12:50
piotr1973:
sin(2x+x)=sin2x*cosx+sinx*cos2x=2sinx*cosx*cosx+sinx*(cosx*cosx−sinx*sinx)
8 paź 12:55