wielomiany
Artix1500: Wielomiany
Mam wyznaczyć rozwiązanie tego wielomianu
2x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
Nie wiem jak to ugryźć ..
Pomocy
7 paź 20:29
7 paź 20:33
Eta:
(2x+1)(x2+x+1)=0
............
7 paź 20:36
Artix1500: No tak faktycznie było coś takiego

Dziękuje
7 paź 20:39
PW : Nie "rozwiązanie wielomianu", ale "rozwiązanie równania".
7 paź 20:46
ICSP: x
3 + (x+1)
3 = 0
x = −x − 1
2x = − 1
7 paź 20:48
pigor: ..., M, a więc patrz i myśl :
2x3+3x2+3x+1= 0 i L(−
12)=0 ⇒ 2x
3+x
2+2x
2+x+2x+1= 0 ⇔
⇔ x
2(2x+1)+x(2x+1)+1(2x+1)= 0 ⇔ (2x+1) (x
2+x+1)= 0 ⇔
⇔
2x+1=0 i x
2+x+1>0 dla x∊R, bo Δ= −3<0 i a=1>0 ⇒
x= −12
a sposób
ICSP bardzo pomysłowy, bo zauważył, że ...
2x3+3x2+3x+1= 0 ⇔ x
3+ x
3+3x
2*1+3x*1
2+1
3= 0 ⇔
⇔ x
3+ (x+1)
3=0 ⇔ (x+x+1) (x
2+x(x+1)+...)=0 ⇔ x+x+1=0 ⇔
x=−12.
7 paź 21:16