Znajdź wartość k
KLAUDIA :
Ustal dla jakich wartości parametru k dokładnie 4 liczby całkowite spełniają nierówność
(x−1)(x−k)<0
7 paź 19:38
Eta:

k=−4 lub k=6
7 paź 19:47
===:
x2−kx−x+k<0
x2−(k+1)x+k<0
Δ=...
x1=
x2=
i wszystko jasne
7 paź 19:49
Eta:
Gdzie jest warunek tylko "dodatnie" ? bo ja nie widzę?
7 paź 19:51
ICSP: Moje oczy widzę dzisiaj więcej
7 paź 19:52
Eta:
Spryciarz IC.... ..
7 paź 19:52
PW: Nierówność spełniają liczby zawarte w przedziale między 1 a k, tak więc dla k∊[1, ∞)
rozwiązaniami są liczby x∊(1, k), a dla k∊(−∞, 1) są to liczby x∊(k, 1). Odpowiedz na pytanie:
− Dla jakich wartości parametru k do przedziału (1, k) lub do przedziału (k, 1) należą
dokładnie 4 liczby całkowite.
7 paź 19:54
7 paź 19:57
KLAUDIA : a coś konkretniej? jak co po kolei?
7 paź 20:22
prosta:
przecież k nie musi być całkowite

k>5 lub k<−3
7 paź 20:48
PW : Zgadzam się z prostą, choć nie do końca. O 19:54 pisałem (wcale nie zakładając że k∊C):
sprawdź
1 < n < k
i sprawdź
k < n < 1
− kiedy będą tylko cztery całkowite n?
7 paź 21:00
Eta:
Racja

k nie musi być całkowite ( nie doczytałam
7 paź 21:22
prosta: poprawka: −4≤<k<−3 lub 5 <k≤6
7 paź 21:23
Eta:
Dokładnie tak
7 paź 21:25
prosta: ups...chyba przedziały długości 2 będą dobre:
−5<k<−3 lub 5<k<6
7 paź 21:26
prosta: mój ostatni post do usunięcia
7 paź 21:28
KLAUDIA : nadal nwm jak to zrobić
7 paź 21:49
prosta: Rysunek u góry wyjaśnia sytuację opisaną w zadaniu.
Rozwiązanie nierówności czytamy ze szkicu: miejsca zerowe to x1=1, x2=k.
7 paź 22:04
prosta:

5<k≤6
7 paź 22:08