Rachunek różniczkowy
Antek: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji.
| | 4x−8 | | 16x−32 | |
f(x)=x−2− |
| + |
| −... |
| | x−5 | | (x−5)2 | |
a
1=x−2
7 paź 17:50
PW: Masz po prostu bez zbędnych ceregieli odgadnąć q patrząc na zapis.
Widać, że mamy do czynienia z szeregiem geometrycznym o ilorazie
Tak napisz, na studiach już się takich głupot nie celebruje.
7 paź 18:08
Antek: jak wygląda wzór ogólny funkcji(ciągu), bo nie wiem jak obliczyć ekstrema z tego
| | 4 | |
an=a1*qn−1=(x−2)*(− |
| ) n−1 |
| | x−5 | |
jak to mam wyliczyć

dziedzinę obliczyłem
7 paź 19:48
Antek: halo, ktoś pomoże
7 paź 19:55
PW: Masz obliczyć ekstrema funkcji, a nie ciągu. Funkcja jest zdefiniowana jako suma szeregu
funkcyjnego (przypadkowo można tę sumę obliczyć korzystając ze szkolnego wzoru na sumę szeregu
geometrycznego). Suma nie jest liczbą, ale właśnie funkcją − czymś, co zależy od x (bo q
zależy od x i a1 zależy od x). Warunek sumowalności szeregu daje dziedzinę funkcji − tak
zrobiłeś?
7 paź 20:00
Mila:
x≠5
4<|x−5|
x−5<−4 lub x−5>4
x<1 lub x>9
| | 1 | | (x−2)*(x−5) | |
f(x)=(x−2)* |
| = |
| ⇔ |
| | | | x−5+4 | |
7 paź 21:35