proszę o sprawdzenie
anna: wiadomo że P(A,) = 0,83 , P(B,) = 0,88 , P(A∩ B) = 0,04 Oblicz P(A∩ B, ) =
ja to wykonałam tak
P(A∩ B, ) = P(A) − P(A∩B)
P(A) = 1 − 0,83 = 0,17
P(B) = 1− 0,88 = 0,12
P(A∩ B, ) = 0,17 − 0 04 = 0,13
ale wynik jest 0,28
nie wiem czy dobry zastosowałam wzór
7 paź 19:35
JAOOO: P(A∩B')=P(A)+P(B')−P(A∪B')
7 paź 19:48
anna: a jak obliczyć P(A ∪ B,)
7 paź 19:57
sushi_gg6397228:
a jak liczysz P(A u B ) ?
7 paź 20:14
anna: to wiem ale w nawiasie jest B, czyli dopełnienie
7 paź 20:17
sushi_gg6397228:
wzór rozpisujesz tak samo, tylko są inne literki
7 paź 20:19
anna: czyli P(A∪ B,) = P(A) + P(B,) − P(A ∩ B,) = 0,17 + 0,88 − 0,04 = 1,01
ale to chyba jest coś nie tak
7 paź 20:31
sushi_gg6397228:
w zadaniu masz P(A ∩ B)= 0,04 a nie P(A ∩ B ' )= 0,04
7 paź 20:35
anna: właśnie i dlatego nie wiem jak to obliczyć a mianowicie P(A ∪ B,)
7 paź 20:38
sushi_gg6397228:
zapisz czytelnie tak jak ja , a nie sadzisz kropke, że ją ledwie widac
zapisz od nowa cała treść zadania
7 paź 20:40
sushi_gg6397228:
+ zrobić rysunek ze zbiorami i nanieść wartości
7 paź 20:53
anna: zada 1 Wiadomo że P(A,) = 0,83 , P(B,) = 0,88 , P(A∩ B) = 0,04
Oblicz P(A∩ B, )
tak podyktował nauczyciel
obliczyłam
P(A) = 1 − 0,83 = 0,17
P(B) = 1− 0,88 = 0,12
7 paź 20:54
sushi_gg6397228:
zobacz jak ja zapisałem prima i zrób tak samo
7 paź 20:55
sushi_gg6397228:

ile wynosi
a=
b=
c=
d=
A ∩ B ' =..... wstaw literki
7 paź 21:00
Eta:

P(A∩B
')=P(A)− P(A∩B) = 0,17 −0,04= 0,13
P(AUB
')= P(A)+P(B)−P(A∩B
')= .........
7 paź 21:10
7 paź 21:16
anna: P(AUB')= P(A)+P(B)−P(A∩B')= 0,17 + 0,12 − 0,13 = 0,16
ja mam obliczyć P(A∩B')
i to wynosi 0,13 −
ale w wyniku jest 0.28 może jest błąd
7 paź 21:38
Eta:
@anna
Napisz jeszcze raz całą treść zadania( bo nie wiem co masz obliczyć?
raz piszesz,że P(AUB') a teraz coś innego ?
7 paź 21:40
anna: oto jeszcze raz
zad
Wiadomo że P( A ' ) = 0,83 , P( B ' ) = 0,88 , P(A∩ B) = 0,04 Oblicz P(A∩B')
7 paź 22:02
Eta:
zad4.141 str.127 widnieje odp : P(A∩B
')=0,13
Rozwiązałaś poprawnie

Spojrzałaś na odp do zad. 4.140
I stąd tyle zamieszania
7 paź 22:04
anna: dziękuję bardzo
zadanie jest podyktowane przez nauczyciela i również podał taki wynik
ja byłabym wdzięczna za informację jaki to jest zbiór zadań
7 paź 22:30
Eta:
Kurczab. Świda . Zbiór zadań do kl. 3
7 paź 22:33
anna: dziękuję jeszcze raz
7 paź 22:34
Eta:
Na zdrowie ....
7 paź 22:35