6 paź 21:29
J:
podstaw: t = 9x i t > 0
6 paź 21:30
J:
.. i zauważ,że t = 1 jest rozwiazaniem
6 paź 21:32
J:
.. i zauważ,że t = 1 jest rozwiazaniem
6 paź 21:32
Marcelina: 1 jest rozwiązaniem? Może coś źle policzyłam ale mam inny wynik
6 paź 21:38
Marcelina: Nie wiem dlaczego, ale mi wychodzi coś innego
6 paź 21:50
ICSP: t = 9
x , t > 0
t
3 − 13t + 12 = 0
(t − 1)(t
2 + t − 12) = 0
(t−1)(t + 4)(t − 3) = 0
t = 1 v t = 3 v t = − 4
z czego ostatni odrzucam bo nie spełnia założenia t > 0
t = 1 v t = 3
9
x = 1 v 9
x = 3
6 paź 21:52
Metis: 9
3x−13*9
x+12=0
9
x(9
2x−13)+12=0
9
x=t , t>0
t(t
2−13)+12=0
t
3−13t+12=0
Zauważasz tak jak pisał
J, że dla t=1 równanie ma rozwiązanie.
Oblicz pozostałe rozwiązania tego równania, jak? > np. tak:
120
Wróć do podstawienia i gotowe
6 paź 21:55
pigor: ..., no to M patrz i myśl , możesz też np. tak :
93x−13*9x+12=0 i L(1)=0 ⇒ 9{3x)−9
2x+9
2x−9
x−12*9
x+12=0 ⇔
⇔ 9
2x(9
x−1)+9
x(9
x−1)−12(9
x−1)= 0 ⇔ (9
x−1) (9
2x+9
x−12)= 0 ⇔
⇔ (9
x−1) (9
2x−(−4+3)9
x−4*3)= 0 ⇔
(9x−1) (9x+4)(9x−3)= 0 /:(9
x+4)>0 ⇔
⇔ (9
x−1) (9
x−3)= 0 ⇔ 9
x=1 v 9
x= 3 ⇔ 9
x= 9
0 v 3
2x= 3
1 ⇔
⇔
x=0 v
2x=1 ⇔
x∊{0, 12} i to byłoby na tyle . ...
6 paź 23:05