Pochodne funkcji
Janek: Witam po tyg spotykam się z kolejną porcją materiału na analizę matematyczną.
Oto zadania, które muszę zrobić, część z nich zrobiłem i miło by było jakby ktoś
powiedział czy są dobrze zrobione i pomógł w razie kłopotów. Mam przekształcić
poniższe funkcje na ich pochodne.
y=tg(sinx)
y=√sinx
y=sin√x
y=√tgx2
y=sin45x
y=3√sin(3x−2)
6 paź 21:03
J:
a co to oznacza ?
6 paź 21:05
Janek:
w= sinx w'=cosx
y=tg(sinx) y'= = −√sinx*cosx2
z= tgw z'= cosx−sinxsinx
Pani Profesor kazała robić to taką metodą.
6 paź 21:05
Janek: Co co oznacza, nie rozumiem?
6 paź 21:06
J:
co znaczy "przekształcić funkcje na ich pochodne" ?
6 paź 21:08
Janek: y=sin√x
w= √x w'=12x−12
y'= y'=−cosx2
z= sinw z'=cos√x
6 paź 21:09
Janek: Jeśli chodzi Ci o fachową definicję to jej nie znam natomiast wiem, że jest to
coś w stylu "Jak szybko dana funkcja rośnie".
6 paź 21:11
daras: hokus pokus i są pochodne
albo może Abrakadabra
6 paź 21:11
henrys: masz po prostu obliczyć pochodne funkcji złożonych, sposób, który podała Pani Profesor ma Ci to
ułatwić
6 paź 21:13
Janek: Masz podane wzory (takie jakby), i tam jest, że pochodna wyrazu wolnego równa jest 0,
pochodna x=1, xn=nxn−1 itd.
6 paź 21:15
6 paź 21:16
Janek: henrys−
Wiem, natomiast chciałbym aby zostały przeze mnie zrobione dobrze i dlatego dziele się nimi
na forum.
6 paź 21:16
henrys: achaaa, to działaj!
6 paź 21:17
Janek: daras−
Widzę, że poczucie humoru Ci dopisuje, ale trolle nawet na wysokim poziomie.
6 paź 21:18
Janek: I tu się zaczynają schody..

y=
√tgx2
6 paź 21:19
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| * |
| * |
| |
| | 2√tg(x/2) | | 1 + (x/2)2 | | 2 | |
6 paź 21:23
henrys: J pochodna tgx ?
6 paź 21:24
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sorry.... = |
| * |
| * |
| |
| | 2√tg(x/2) | | cos2(x/2) | | 2 | |
6 paź 21:24
J:
zamotał mi się : arctg(x/2)
6 paź 21:25
Mila:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=tg(sinx)
sinx=u
| | 1 | |
(tgu)'= |
| *u' czyli |
| | cos2(u) | |
Albo liczysz od razu tak:
| | 1 | | cosx | |
(tg(sinx) )'= |
| *(sinx)'= |
| |
| | cos2(sinx) | | 1+cos2(sinx) | |
6 paź 21:27
Janek:
w=tgx2 w'=....
y=
z=√w z'=12√tgu(x:2)
nie wiem jak mam przekształcić w', mam odnieść się do iloczynu funkcji?
6 paź 21:29
Mila:
Oj, tam ostatnie wyrażenie:
| cosx | |
| zaplątała się jedynka. |
| cos2(sinx) | |
2)
y=
√sinx
sinx=u, u'=cosx
y=
√u
| | 1 | | cosx | |
y'= |
| *cosx= |
| |
| | 2√sinx | | 2√sinx | |
6 paź 21:31
Mila:
y=
√tg(x/2)
| | 1 | | x | | 1 | |
u'= |
| *( |
| )'= |
| |
| | cos2(x/2) | | 2 | | 2cos2(x/2) | |
y=
√u
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2√tg(x/2) | | 2cos2(x/2) | | 4cos2(x/2)*√tg(x/2) | |
6 paź 21:39
Mila:
Pisz następne ,sprawdzę.
6 paź 21:40
Janek: −Mila
Ale ty jesteś miła, (nick xd) dzieki
6 paź 21:41
Janek: y=sin45x
y'=4sin3*5=20sin3
6 paź 21:48
Mila:
a gdzie są zmienne x?
6 paź 21:52
Mila:
a pochodna sin(5x)?
6 paź 21:53
Janek: 3√sin(3x−2)=[sin(3x−2)]13=
[13cos(3x−2)]−13
6 paź 21:55
Janek: no pochodna x to 1 nie..?
6 paź 21:55
Mila:
y=sin4(5x)
u=5x, u'=5
y=sin4u
y'=4sin3(u)*cos(u)*u'⇔
y'=4sin3(5x)*cos(5x)*5
y'=20sin3(5x)*cos(5x)
6 paź 22:14
Mila:
y=3√sin(3x−2)
sin(3x−2)=u, u'=cos(3x−2)*3
y=3√u=u13
y'=..?
6 paź 22:17
Janek: to nie jest końcowa wersja?
6 paź 22:22
Mila:
c.d
y'=(u
13)'*u'
| | 1 | 1 | |
= |
|
| *3*cos(3x−2)= |
| | 3 | 3√sin2(3x−2) | |
6 paź 22:43
Mila:
Teraz przepisz i potem samodzielnie rozwiąż jeszcze raz.
6 paź 22:44
daras: @
Janku jak troll

raczej powściągliwy pomagacz i pouczacz, zachęcający Cię do własnej
pracy
widac jak stopniujesz przymiotniki > określasz
Mile miłą, bo odwaliła za ciebie prawie
wszystko
ja nie pojmuje takiej retoryki, sorry Winetou
7 paź 12:41