oblicz pole P rownobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r = 8pierwiastek2
Bartek: oblicz pole P rownobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r = 8pierwiastek2
6 paź 12:59
6 paź 13:00
J:
| | 2 | |
Wskazówka: promień okręgu opisanego stanowi |
| wysokości trójkąta , oblicz h , |
| | 3 | |
znając h oblicz a i na końcu P.
6 paź 13:09
Eta:
| | a√3 | |
h=3r ⇒ |
| =3r ⇒ a=2√3r =..... |
| | 2 | |
6 paź 13:14
5-latek: Tez bardzo dobra wskazowka
Ale może tez tak
| | a | |
R= |
| z tego wyliczyć a bo przecież w trojkacie rownobocznyn α=60 stopni |
| | 2sinα | |
| | a2√3 | |
potem P= |
| i po zadaniu |
| | 4 | |
6 paź 13:15
J:
h = 3r ?
6 paź 13:16
5-latek: A Bartek się namysla czy już spojrzeć
6 paź 13:17
Eta:
6 paź 13:18
J:
trójkąt jest wpisany w okrąg
6 paź 13:19
Eta:
Aaaaaaaaaa

źle przeczytałam
6 paź 13:19
Eta:
R −−− dł. promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym
6 paź 13:23
J:
| | a√3 | |
skąd masz wzór: R = |
| ? |
| | 3 | |
6 paź 13:26
J:
no, teraz to ja dałem ciała ...
6 paź 13:27