Piewiastki
Benny: 5−latku możesz podać te wzory na wyciąganie liczby z pierwiastka? Pamiętam, że kiedyś Ci
ktoś podawał, ale nie mogę znaleźć tego tematu.
6 paź 09:27
6 paź 09:33
Benny: Nie widzę tu tego czego szukam
6 paź 09:40
J:
to napisz konkretniej
6 paź 09:42
6 paź 10:24
Benny: | | √2+√6 | |
Chodzi mi np. o wyciągniecie liczby z takiego pierwiastka: √2+√3= |
| , widziałem |
| | 2 | |
tutaj gotowy wzór na takie wyciąganie.
6 paź 10:24
Bogdan:
Myślę, że chodzi o metodę pokazaną przez
Asa w poście
11004
6 paź 10:26
Benny: No właśnie nie, bo mi nie chodzi o to, aby obliczyć wartość pierwiastka
6 paź 10:27
Bogdan:
Spróbuj sam wyprowadzić te wzory z:
√a + b√c = √ (√x + √y )2 ⇒ a + b√c = (x + y) + 2√xy
Rozwiąż układ rownań: x + y = a i 2√xy = b√c
6 paź 10:42
5-latek: Witaj
Bogdan już napisał
Teraz chodzi o to ze drugie równanie podnosisz do potęgi drugiej i masz 4xy=b
2*c to
rozwiązujesz sobie układ rownan
{x+y=a
Ta mateoda jest dobra gdy masz pelny kwadrat pod pierwiastekiem
Może chodzi CI o ten wzor
Jeżeli a
2−b=c
2 to
| | a+c | | a−c | | 3 | | 1 | |
√a+√b= √ |
| +√ |
| np. √2+√3= √ |
| +√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a+c | | a−c | |
√a−√b=√ |
| −√ |
| np. √3−2√2=3−√8=√2−1. |
| | 2 | | 2 | |
Wiec jak masz np. 2
√3 zamieniasz sobie na
√12 i wtedy b=12
Pewnie chodzilo o te wzory .
6 paź 11:13
5-latek: Ja pisałem a Ty znikales z forum
6 paź 11:17
Benny: Już jestem. Właśnie chodzi o te wzorki. To co
Bogdan podał też się przyda. Dzięki
6 paź 11:21
5-latek: Tam mialobyc np. √3−2√2=√3−√8= √2−1
6 paź 11:24
PW:
| | √2 + √6 | | √2 + √2√3 | | 2 + 6 + 2√2√2√3 | |
( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| = 2 + √3 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
− to jasne, proponowałem takie sprawdzenie w zadaniu o potędze liczby zespolonej − co daje
Dowcip polega na tym, że próba uogólnienia wygląda koszmarnie:
| | √a+√ab | | a + ab + 2√a√ab | | a+ab+2a√b | |
( |
| )2 = |
| = |
| , |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
i jeżeli a = 2p oraz b+1 = 2q, to otrzymamy
| | √a+√ab | | √2p+√2p(2q−1) | | (2p)(2q) + 2(2p)√2q−1 | |
( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
= pq + p
√2q−1, co daje wzór
| | √2p+√2p(2q−1) | |
(*) √pq + p√2q−1 = |
| |
| | 2 | |
Przykład:
√3·7 + 3√2·7−1 =
√21 + 3√13 = (na zasadzie prawej strony powyższego wzoru) =
Głupi ten wzór (*) wymyśliłem, bo działa tylko "niekiedy" (w szczególności gdy pierwsza liczba
jest parzysta, a druga o 1 większa), ale to z nudów, Nikt takich wzorów nie pamięta
6 paź 11:48
PW: Widzę, że nie tylko ja się nudzę.
6 paź 11:49
6 paź 11:58
Benny: Wykład dopiero o 14:30, więc nudzimy
6 paź 12:07