Statystyka
bezendu:
9. Wykazać, że jeżeli zdarzenia A i B są niezależne to również zdarzenia A i B' są niezależne.
Zdarzenia są niezależne gdy
P(A∩B)=P(A)*P(B)
B'=1−P(B)
P(A)*[1−P(B)]=?
4 paź 22:27
:): wiemy, ze P(A∩B)=P(A)P(B)
Pytamy czy P(A∩B')=P(A)P(B')
A=(A∩B')∪(A∩B) / suma rozłączna
wiec
P(A)=P(A∩B')+P(A∩B)
Z założenia P(A∩B)=P(A)P(B)
więc P(A)=P(A∩B')+P(A)P(B)
więc P(A)−P(A)P(B)=P(A∩B')
więc P(A)[1−P(B)]=P(A∩B')
ale P(B)+P(B')=1 więc 1−P(B)=P(B')
zatem P(A)*P(B')=P(A∩B')
4 paź 22:34
4 paź 22:34
bezendu:
Na
Etę zawszę mogę liczyć

Oczywiście

też dziękuję !
4 paź 22:36
Mila:
III)
P(A∩B)=P(A)*P(B)
A∩B'=A\B
P(A∩B')=P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=
=P(A)−P(A)*P(B)=P(A)*(1−P(B))=P(A)*P(B')
4 paź 22:44
:): Zawsze kluczowym jednak zostaje fakt, że P(A)=P(A∩B)+P(A∩B')
4 paź 22:45
4 paź 22:47
Mila:
Nie znam oznaczeń i jakie tam jest mnożenie?
4 paź 22:56
bezendu:
E – przestrzeń zdarzeń elementarnych.
4 paź 22:58
Mila:
Chodzi mi o to, czy AC to A∩C ?
4 paź 22:59
bezendu:
Tak jak w linku jest, oryginalna treść. Nic nie zmieniałem, wszystko skopiowałem.
4 paź 23:06
bezendu:
Qulka ?
4 paź 23:47
bezendu:
5 paź 19:22
Qulka: ale trzeba jeszcze z przodu książki sprawdzić jakie oznaczenia autor używa do czego
5 paź 21:59
Mila:
5 paź 22:00
bezendu:
To nie książka to lista zadań.

A(zanegowane) można pisać A' − zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
E – przestrzeń zdarzeń elementarnych.
innych oznaczeń brak
5 paź 22:08
Qulka: no to jakich oznaczeń i zapisu używa wykładowca na zajęciach
5 paź 22:13
bezendu:
Nie miałem wykładu z tego jeszcze. Robię listy zadań do przodu.
5 paź 22:19