matematykaszkolna.pl
Statystyka bezendu: 9. Wykazać, że jeżeli zdarzenia A i B są niezależne to również zdarzenia A i B' są niezależne. Zdarzenia są niezależne gdy P(A∩B)=P(A)*P(B) B'=1−P(B) P(A)*[1−P(B)]=?
4 paź 22:27
:): wiemy, ze P(A∩B)=P(A)P(B) Pytamy czy P(A∩B')=P(A)P(B') A=(A∩B')∪(A∩B) / suma rozłączna wiec P(A)=P(A∩B')+P(A∩B) Z założenia P(A∩B)=P(A)P(B) więc P(A)=P(A∩B')+P(A)P(B) więc P(A)−P(A)P(B)=P(A∩B') więc P(A)[1−P(B)]=P(A∩B') ale P(B)+P(B')=1 więc 1−P(B)=P(B') zatem P(A)*P(B')=P(A∩B')
4 paź 22:34
4 paź 22:34
bezendu: Na Etę zawszę mogę liczyć emotka Oczywiście emotka też dziękuję !
4 paź 22:36
Mila: III) P(A∩B)=P(A)*P(B) A∩B'=A\B P(A∩B')=P(A\B)=P(A)−P(A∩B)= =P(A)−P(A)*P(B)=P(A)*(1−P(B))=P(A)*P(B')
4 paź 22:44
:): Zawsze kluczowym jednak zostaje fakt, że P(A)=P(A∩B)+P(A∩B') emotka
4 paź 22:45
bezendu: Mila a wiesz to ? http://scr.hu/990w/2gx92 Nawet nie wiem jak sie zabrać ? Mnożenie zdarzeń ?
4 paź 22:47
Mila: Nie znam oznaczeń i jakie tam jest mnożenie?
4 paź 22:56
bezendu: E – przestrzeń zdarzeń elementarnych.
4 paź 22:58
Mila: Chodzi mi o to, czy AC to A∩C ?
4 paź 22:59
bezendu: Tak jak w linku jest, oryginalna treść. Nic nie zmieniałem, wszystko skopiowałem.
4 paź 23:06
bezendu: Qulka ?
4 paź 23:47
bezendu: emotka
5 paź 19:22
Qulka: ale trzeba jeszcze z przodu książki sprawdzić jakie oznaczenia autor używa do czego emotka
5 paź 21:59
Mila: emotka
5 paź 22:00
bezendu: To nie książka to lista zadań. emotka A(zanegowane) można pisać A' − zdarzenie przeciwne do zdarzenia A E – przestrzeń zdarzeń elementarnych. innych oznaczeń brak
5 paź 22:08
Qulka: no to jakich oznaczeń i zapisu używa wykładowca na zajęciach
5 paź 22:13
bezendu: Nie miałem wykładu z tego jeszcze. Robię listy zadań do przodu.
5 paź 22:19