prawdopodobieństwo
aga: Gdyby ktoś zechciał mi pomóc, będę bardzo wdzięczna.
Niech A, B ⊂ Ω. Wykaż, że jeśli zdarzenia A i B są niezależne, to również zdarzenia A' i B'
są niezależne.
21 cze 23:04
Eta:
Nikt nie pomaga? ... to ja pomogę
22 cze 00:04
aga: Bardzo się cieszę, bo już traciłam nadzieję.
22 cze 00:08
Eta:
Jeżeli z A i B są niezależne , to: P(A∩B)= P(A)*P(B)
mamy wykazać ,że również P(A
'∩ B
')= P(A
')*P(B
')
z II prawa de Morgana dla zbiorów : ( A
' ∩ B
") = ( A U B)
'
oraz P(AUB) = P(a)+ P(B) − P(A ∩B)
zatem:
P(A
'∩B
") = P[(AUB)
'] = 1 − P(AUB)= 1 − [P(A) + P(B) −P(A∩B)]=
=1 −P(A) −P(B) + P(A∩B) = 1 −P(A) − P(B) +P(A)*P(B)= ( 1 −P(A) )*( 1−P(B) )
= P(A
')*P(B
')
zatem
P(A
'∩B
")= P(A
')*P(B
')
czyli zdarzenia A
" i B
" też są niezależne
c. n.u
Miłych snów
22 cze 00:15
aga: Bardzo, ale to bardzo dziękuję. A na to drugie zadanie moje zerknęłabyś jeszcze Eta? Błagam

!
22 cze 00:21
Eta: ok
22 cze 00:36