Narysuj proste AB i A_1 i B_1 i wyznacz ich równania
heavy: Podaj współrzędne punktów A1 i B1 symetrycznych odpowiednio do punktów A i B względem osi OY.
Narysuj proste AB i A1 i B1 i wyznacz ich równania. Co zauważasz?
a) A(−1,−1), B(3,3)
Rysunek mam i współrzędne A1 i B1 też. Problem pojawia się przy wyznaczaniu równania AB..
Zaczynam za pomocą y=ax+b i nic.
4 paź 18:14
5-latek:

To napisz równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty
4 paź 18:19
===:
... jeśli tego nie widzisz ... to pozostaje ci kupienie anteny satelitarnej
4 paź 18:21
heavy: Musi być za pomocą y=ax+b i mam:
−1=a*(−1)+b
3=a*3+b
4 paź 18:29
4 paź 18:30
===:
... i w czym masz problem ?
Rozwiązuj ten układzik
4 paź 18:31
heavy: @5−latek : korzystałem już tej strony, wzorów i zadań, ale przy końcu zadanie stawia mnie w
takiej sytuacji:
4y=4x+2/:4
Wynik − nic? czy y=x+1/2 ?
@===: : piszę na tym forum oczekując pomocy, ps. jest to układ równań a nie układzik.
4 paź 18:44
===:
a znasz prostszy układ

? więc "układzik

−1=−a+b 1=a−b
3=3a+b 3=3a+b 4a=4 a=1 b=0
4 paź 18:47
5-latek: Jeśli nie widzisz od razu z rysunku to
{−1=a*(−1)+b
{3=3a+b
{−1=−a+b
{3=3a+b
{a=b+1
{3=3(b+1)+b
3=3b+3+b
−4b=3−3
−4b=0 to b=0
a=b+1 to a= 0+1=1
czyli y=ax+b to y= napisz
To jest układzik Mogę ci napisac układ do rozwiązania
4 paź 18:50
heavy: Przepraszam, nie jestem orłem z matematyki, ale dziękuje ten etap już rozumiem, ja po prostu
pierwsze równanie mnożyłem przez −2
4 paź 18:51
5-latek: Ja tez nie jestem sokolem

Przeciez znasz metody rozwiazywania układu rownan?
4 paź 18:53
heavy: @5−latek: Cofam się do rozwiązań, które wypróbowywałem na tym zadaniu i ten sam wynik wyszedł
za pomocą wzoru na współczynnik kierunkowy
4 paź 18:59
5-latek: No to jaki będzie wzor tej funkcji przechodzącej przez punkty A i B ?
4 paź 19:00
heavy: y=1x+0..y=1x+b.. stawiam na pierwszy
4 paź 19:02
5-latek: a jak zapiszsesz inaczej y=1x+0?
4 paź 19:05
heavy: Chyba już się nie da, rety nie wiem
4 paź 19:06
5-latek: No nie rozwalaj mnie

y=x
Teraz przypatrz się dobrze temu rysunkowi z 18:19 i powiedz jakie będzie równanie prostej
przechodzącej przez punty a
1 i B
1
4 paź 19:09
heavy: właśnie obliczyłem to drugie i różni się tylko tym, że a=−1, więc równanie to... y=−x?
4 paź 19:14
5-latek: Tak dobrze
Wiec co zauwazyles ?
Jeśli mamy funkcje f(x) to po odbiciu wzgledm osi OY jaki otrzymamy wzor funkcji ?
4 paź 19:17
heavy: y=−ax+b? Jak w jeden z dziesięciu
4 paź 19:19
4 paź 19:22
heavy: Ale ta funkcja jest odbita względem osi OY a to co wysłałeś to odbicie względem osi OX?
4 paź 19:26