Oblicz zadania logarytmowe
Anonim1234: Witam,
prosze o rozwiązanie tych zadanek z logarytmami krok po kroku

3log
3p {2} −
12 log
3 2 − log
3 6=
log
2 0,08 +4log
2 5 − log
2 12,5=
log
5 2,4−
23log 0,25+ log 50=
36
log6√2=
49
0,5+log73=
Z góry dziękuje za pomoc
4 paź 13:16
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
4 paź 13:21
Anonim1234: Tak.. lecz ich zastosowanie w praktyce stanowi dla mnie problem.
4 paź 13:25
sushi_gg6397228:
zeby zastosować wzór na odejmowanie logarytmów, co musimy mieć ?
4 paź 13:28
Anonim1234: Taką samą liczbę przy podstawie logarytmu?
4 paź 13:30
sushi_gg6397228:
i nie moga stać liczby przed logarytmem
w przykładzie 1) stoją 3 oraz 1/2
trzeba się ich "pozbyć" stosując kolejny wzór
4 paź 13:33
Anonim1234: Czyli1. log3 √23 −log3 2 (do potęgi 12 ) − log3 6 ?
4 paź 13:40
sushi_gg6397228:
21/2=√2
teraz stosuj wzor dla dwóch pierwszych logarytmów
4 paź 13:53
Anonim1234: log
3 √23 − log
3 2
1/2 = log
3 (2
√2/
√2)=log
3 2
log
3 2 −log
3 6 = log
3 (2/6) = log
3 13
W taki sposób?
4 paź 14:00
sushi_gg6397228:
tylko trzeba wszystko zapisac w jednej linijce; kazde obliczenie i znak "="
log3 √23− log3 √2 − log3 6= ...= log3 2 − log3 6= log3 13=...
4 paź 14:03
Anonim1234: Ok, teraz rozumiem. Jak możesz to sprawdź mi przykład:
2) log2 0,08 + 4log2 5 − log2 12,5= log2 0,08+log2 (54) − log2 12,5=
=log2 0,08+ log2 625−log2 12,5=log2 (0,08*625)− log2 12,5=
=log2 50 − log2 12,5 = log2 (50:12,5)= log2 4 = 2
4 paź 14:10
sushi_gg6397228:
ok
4 paź 14:12
Anonim1234: Ok lecę dalej. Jak coś będę pisał :')
4 paź 14:14
4 paź 14:24
Anonim1234: W przykładznie 4) wyszło mi 2. Jeśli ktoś mógłby to prosił bym o sprawdzenie. Niestety przykład
3 i 5 nie dałem rady. Prosze o rozwiazanie

najlepiej krok po kroku.
4 paź 14:53
pigor: ...,
49
0,5+log73 = 7
2(0,5+log73) = 7
1+2log73 =
= 7 * 7
log732 = 7 * 7
log79 = 7*9=
72... ,

bo
z definicji log
ab=c ⇔ a
c=b ⇔
⇔
alogab=b przy odpowiednich założeniach
4 paź 15:00
5-latek: Czesc pigor

Ja wiem ze to literowka
7*9=72
4 paź 16:28