nierówność
truskawka: Witam

Największa liczba całkowita spełniająca nierówność |x−3|+|x−12|<40 jest równa....?
4 paź 09:32
5-latek: To jedziesz na przedziałach truskaweczko
4 paź 09:45
4 paź 09:47
4 paź 09:53
5-latek: W taki sposób
4 paź 10:01
truskawka: a wynik się zgadza?

bo nie mam odpowiedzi do tego zadanka
4 paź 10:10
Kacper:
|x−3|+|x−12|<40
Suma odległości od liczb 3 i 12 ma być mniejsza od 40

Odległość pomiędzy liczbami 3 i 12 jest równa 9, zatem zostaje do rozdysponowania 31.
Odp x∊(−12,5;27,5)
Największa całkowita, to 27.
4 paź 10:11
Kacper:
Truskawka jak coś to napisz na gadu do mnie, bo tutaj nie mam czasu wchodzić. 8959267
4 paź 10:11
5-latek: Wypije kawe i potem sprawdze OK
4 paź 10:11
Benny: Sprawdź czy masz tak samo:
| | ⎧ | x−3 dla x≥3 | |
| |x−3|= | ⎩ | −x+3 dla x<3 |
|
| | ⎧ | x−12 dla x≥x12 | |
| |x−12|= | ⎩ | −x+12 dla x<12 |
|
|x−3|+|x−12|<40
1) x∊(−
∞,3)
−x+3−x+12<40
−2x<25
x>−12,5
2)x∊<3;12)
x−3−x+12<40
9<40
x∊<3;12)
3)x∊<12;+
∞)
x−3+x−12<40
2x<55
x∊<−12;27>, x∊C
odp.x=27
4 paź 10:19
truskawka: a w przedziale <3;12> |x−12| nie jest ujemny?
4 paź 10:24
truskawka: A nie, jest okej. Dziękuję
4 paź 10:27
5-latek: Masz podstawe czy rozszerzenie ?
4 paź 10:31
Kacper:
Takie nierówności rozwiązuje się na rozszerzeniu.
4 paź 10:35
5-latek: Czesc

Ale widać ze kuma
4 paź 10:36
truskawka: Mam rozszerzenie
4 paź 10:39
5-latek: No to masz na dzisiaj zadania do zrobienia
Zadanie nr 1
| | 2 | |
b) |
| mogą przyjąć wartości wiekszse od 1 . |
| | 2+5*|x| | |
Zadanie nr 2
Wykonaj wskazane działania i przedstaw wyniki w najprostszsej postaci
a)
√(x−2)2
b)
√x2+2x+1+
√4x2
Zadanie nr 3
Zapisz za pomocą znaku nierownosci i zanku wartości bezwzględnej
a) x∊(−2,2)
b)x∊<−2,4>
c)x∊(−
∞,−2>U<2,
∞)
Zadanie nr 4
Dane sa zbiory
A={x∊R: |1−2x|<3}
B={x∊R: |x|+|x+1|≤4}
Wyznacz zbior A∩B
Na razie starczy
4 paź 10:52
truskawka: Ojej, dziękuję! Postaram się je dzisiaj zrobić

Odpowiedzi mam wpisać tutaj?
4 paź 11:01
5-latek: Możesz

To jest tylko czesc zadań z wartości bezwzględnej dla Ciebie . To był tylko taki wstep .
Potem dostaniesz inne .
4 paź 11:04
5-latek:
A może jeszcze takie proste zadanko
zadanie nr 5.
Dana jest funkcja f , której wykresem jest prosta przechodzaca przez punkty M(−1,5) i N(2,−1)
Rozwiaz
a) równanie |f(3x)=11
| | 1 | |
b) nierownosc |f( |
| x|<6 |
| | 3 | |
Naprawde proste
4 paź 11:09
5-latek: Poprawiam
a)|f(3x)|=11
4 paź 11:18
truskawka: Ok. Niedługo wychodzę, ale zabiorę się za nie wieczorkiem
4 paź 11:20
truskawka: Późno, ale zrobione ^^
Zad.1.
a) nie mogą
b) nie mogą
Zad.2.
a) |x−2|
b) 2x+3|x|+1
Zad.3
a) |x+2| + |x−2|<0
b) |x+2| + |x−4|<0
c) |x+2| + |x−2|>0
Zad.4
(−1;1/2)
Zad.5
a=−2
b=3
y=−2x+3
i...dalej nie wiem xD
5 paź 00:22
pigor: ...,
Największa liczba całkowita spełniająca nierówność
|x−3|+|x−12|< 40 jest równa ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
moim zdaniem treść zadania każe mi przypuszczać, że jest to zadanie testowe
bardzo fajne na rozszerzenie, do rozwiązania którego wystarczy znajomość
odległości na osi liczbowej OX w tym celu
rysuję sobie taką oś liczbową punkty A(3) i B(12), wtedy
łatwo i szybko znajduję
metodą "prób i błędów" przez podstawianie punkt
C(27) spełniający daną
nierówność mianowicie |27−3|+|27−12|= 24+15= 39 < 40 ..., koniec kropka . ...
5 paź 00:42
5-latek: Zadanie nr 1 dlaczego ?
zadanie nr 2 b) |x+1|+2|x|
Zadanie nr 3
a) |x|<2 (masz wtedy x<2 i x>−2
Pomysl nad b ic
Zadanie nr 4
A∩B={x∊R:x∊(−1,1,5)}
5 paź 01:21