potęgi
gość: (89)4 * (1627)−2
2 paź 20:28
2 paź 20:30
2 paź 20:30
gość: z którego wzoru jest to policzone?
2 paź 20:33
Eta:
| 212 | | 36 | |
| * |
| =........... |
| 38 | | 28 | |
2 paź 20:34
Mila:
| | 8 | | 8 | | 27 | |
=( |
| )2*[( |
| )2*( |
| )2]= |
| | 9 | | 9 | | 16 | |
| | 8 | | 3 | | 8 | | 3 | |
=( |
| )2*( |
| )2=( |
| * |
| )2= dokończ |
| | 9 | | 2 | | 9 | | 2 | |
2 paź 20:34
Eta:
2 paź 20:39
5-latek: Witaj
Milu
2 paź 20:41
gość: a przykład (88135)−2 : (4544)3
2 paź 20:47
2 paź 20:52
gość: ale jak zacząć obliczać taki przykład, kiedy podstawa i wykładnik są różne?
2 paź 20:55
Eta:
88=2
3*11 , 135=3
3*5 , 45=3
2*5 , 44=2
2*11
zapoznaj się ze wzorami ( działania na potęgach..........................
otrzymujemy:
| 36*52 | | 26*113 | | 11 | |
| * |
| = ............ = |
| |
| 26*112 | | 36*53 | | 5 | |
2 paź 20:58
2 paź 20:59
gość: dziękuję
2 paź 21:01
Mila:
| | 135 | | 44 | | 44 | |
=( |
| )2*( |
| )2*( |
| )= |
| | 88 | | 45 | | 45 | |
| | 135 | | 44 | | 44 | |
=( |
| * |
| )2*( |
| )= uprościć w nawiasie |
| | 88 | | 45 | | 45 | |
| | 9 | | 44 | |
= |
| * |
| = po uproszczeniu: |
| | 4 | | 45 | |
2 paź 21:03
gość: Mila, dziękuję
2 paź 21:06
Mila:
To masz dwa sposoby, ale działania na potęgach przypomnij sobie i zapamiętaj.
2 paź 21:07