Oblicz wartosc wyrazenia
Yazz: Liczby x1 i x2 sa pierwiastkami rownania 0.5x2−6x−7=0
Oblicz wartosc wyrazenia x13+x23
1 paź 20:14
Qulka: =(−b/a)[(−b/a)2−3(c/a)] = 12•(144+3•14)= 2232
1 paź 20:21
1 paź 20:22
===:
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)=(x1+x2)[(x1−x2)2+x1x2]
1 paź 20:23
Yazz: Wlasnie ja takze korzystam z wzoru do trzeciej potegi itd. tyle ze w odpowiedziach jest
−279/343
1 paź 20:24
sushi_gg6397228:
to rozpisz ten wzór
1 paź 20:27
5-latek: Można ze wzorow Viete'a ale tez można po prostu wyliczyć x1i x2 z równania i policzyć
wartość wyrażenia x13+x23
x1= 6−5√2
x2=6+5√2
1 paź 20:28
Yazz: Rozpisalem go do momentu gdzie mam same x1+x2 i x1x2 i podstawiajac z wzoru za x1+x2 12 a za
x1x2 14 to nie wychodzi to co w odpowiedziach. Blad w podreczniku?
1 paź 20:29
Yazz: Temat wzory Vietea wiec raczej uzylbym wzorow
1 paź 20:30
Janek191:
0,5 x
2 − 6 x − 7 = 0
x
13 + x
23 = ( x
1 + x
2)*(x
12 − x
1*x
2 + x
22) =
= ( x
1 + x
2)*[ ( x
1 + x
2)
2 − 3 x
1*x
2] =
| | 6 | | −7 | |
= |
| *[ 122 − 3* |
| ] = 12*[ 144 + 42] = 12*186 = 2 232 |
| | 0,5 | | 0,5 | |
1 paź 20:31
Yazz: Tak czy siak wychodzi 2232 czyli blad podrecznika
1 paź 20:31
Yazz: To jest podpunkt b a w odpowiedziach w potpunkcie a pisze 2232, czyli na pewno blad
podrecznika. Tak czy siak dzieki za pomoc
1 paź 20:35
sushi_gg6397228:
czy oblicz wartość wyrażenia czy podana wzorem czy słownie − bo może być (x1+x2)3
1 paź 20:36
Eta:
Δ>0
x1+x2= 12 i x1*x2=−14
x13+x23=(x1+x2)3−3x1x2(x1+x2)= 123−3*(−14)*12=........ =2232
1 paź 21:04