Jaki jest obraz prostej?
dsadsa: Obrazem prostej y= 4x + 9 w jednokładności o środku O(0,0) i skali k = 2 jest prosta:
y = 4x + 18,
y = 4x − 18
y = 4x + 9
y = 9x + 4
1 paź 19:24
1 paź 20:33
PW: Taktyczne podejście (jak prawie zawsze część odpowiedzi jest bzdurna)
y = 9x +4 − nie, bo nie jest równoległa do y = 4x + 9
y = 4x + 9 (ta sama prosta) − nie, bo żeby obrazem była ta sama prosta, środek jednokładności
musiałby do niej należeć (a nie należy).
Patrz − już szansa na losowe trafienie odpowiedzi wzrosła do 50% − wybieramy między 1. a 2.
odpowiedzią.
1 paź 21:03
Mila:
y=4x+b
m: y=4x+9 dana prosta, (0,9)∊m
(0,9)→JOk=2→(0*2,9*2)=(0,18)
y=4x+18 − szukana prosta.
1 paź 23:46