1 | ||
fx = | ||
2√y |
x | ||
fy = − | ||
4√y3 |
x | ||
f(x,y) = | ||
2√y |
1 | ||
fx .... | .... traktujemu jako stałą | |
2√y |
x | 1 | 1 | ||||
fy .... | ... stała , (y−1/2)' = − | *y−3/2 = − | ||||
2 | 2 | 2√y3 |
1 | ||
tam oczywiście powinno być | ||
stała |
1 | ||
dla pochodnej po igreku masz sytuację analogiczną, jest to pochodna z funkcji stała* | ||
√y |
x | ||
gdzie stała to | ||
2 |
x | ||
f(x, y) = | ||
2√y |
u | ||
f(x, y) = | u = x v = 2√y | |
v |
d | d | u |
| ||||||||||||||||
[f(x, y)] = | [ | ] = | = *) | ||||||||||||||||
dx | dx | v | v2 |
d | d | ||
[u] = | [x] = 1 | ||
dx | dx |
d | |
[2√y] = 0 | |
dx |
1*2√y − x*0 | 2√y | √y | ||||
*) = | = | = | ||||
(2√y)2 | 4y | 2y |
d | d | u |
| ||||||||||||||||
[f(x, y)] = | [ | ] = | = **) | ||||||||||||||||
dy | dy | v | v2 |
d | d | ||
[u] = | [x] = 0 | ||
dy | dy |
d | d | 1 | 1 | √y | |||||
[2√y] = 2 | [√y] = 2* | = | = | ||||||
dy | dy | 2√y | √y | y |
|
| x√y | 1 | |||||||||||||||||||||||
**) = | = | = − | * | = | ||||||||||||||||||||||
(2√y)2 | 4y | y | 4y |
x√y | ||
= − | ||
4y2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |