Wyznacz pochodną
funkcyjny: Należy wyznaczyć pochodną z:
2arcisn√x3 − log3x2 * sin arctgx
1 paź 11:27
J:
to jest cały wykładnik ?
1 paź 11:28
funkcyjny: arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx − tak, to wszystko jest wykładnikiem
1 paź 11:30
J:
f'(x) = 2
k*ln2*(k)'
teraz poszczególne pochodne do pochodnej (k)':
| | 3√x | |
(arcsin√x3)' = |
| |
| | 2√1 − x3 | |
ostatnie dwie pochodne wykorzystujesz do wzoru na pochodną iloczynu : log
3x
2*arctgx
1 paź 11:42
funkcyjny: pochodna iloczynu log
3x
2 i arctgx:
| 2 | | 1 | | 2arctgx | | log3x2 | |
| * arctgx + log3x2 * |
| = |
| + |
| |
| ln3*x | | 1+x2 | | x*ln3 | | 1+x2 | |
| | 3√x | | 2 | |
f'(x) = 2arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx * ln2 * |
| − |
| |
| | 2√1−x3 | | ln3 * x | |
| | 1 | | 3√x | |
* |
| = 2arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx * ln2 * |
| − |
| | 1+x2 | | 2√1−x3 | |
| | 2arctgx | | log3x2 | |
|
| − |
| |
| | x*ln3 | | 1+x2 | |
czyli ma to wyglądać w ten sposób?
nigdy wcześniej tego nie miałem i kompletnie nic z tego nie rozumiem.
jest jeszcze taka kwestia, że tam ostatnią częścią wykładnika jest sin arctgx, a nie samo
arctgx.
1 paź 12:09
J:
teraz dopiero zauważyłem .... tam jest na końcu: sin(arctgx) ?
| | cos(arctgx) | |
..jeśli tak, to; (sin(arctgx))' = |
| |
| | 1 + x2 | |
1 paź 12:11
J:
której pochodnej nie rozumiesz ?
1 paź 12:13
funkcyjny: pochodna iloczynu log
3x
2 * sin arctgx:
| 2 | | cos(arctgx) | |
| * sin arctgx + log3x2 * |
| = |
| ln3*x | | 1+x2 | |
| | 2sinarctgx | | log3x2 * cos(arctgx) | |
= |
| + |
| |
| | ln3 * x | | 1+x2 | |
| | 3√x | |
f'(x) = 2arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx * ln2 * |
| − |
| | 2√1−x3 | |
| | 2sinarctgx | | log3x2 * cos(arctgx) | |
|
| + |
| |
| | ln3 * x | | 1+x2 | |
to jest poprawnie, czy do bani?
generalnie nie rozumiem wszystkiego, bo nie miałem z tego kompletnie nic w szkole średniej, a
na pierwszym wykładzie z matematyki wykładowca mnie tym zarzucił (sam wykładowca w bardzo
nieprzystępny sposób to wszystko przedstawia)
1 paź 12:25
J:
ostatecznie:
f'(x) = 2
k*ln2*[a − b] , gdzie: k − wykładnik wyjściowy ,
| | 3√x | |
a = |
| oraz b = pierwsza linijka Twojego postu 12:25 |
| | 2√1 − x3 | |
1 paź 12:36
funkcyjny: czyli to, co napisałem w 12:25 − dokładnie w taki sposób, jaki jest poniżej, powinno wyglądać
rozwiązanie, tak?
| | 3√x | |
f'(x) = 2arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx * ln2 * |
| − |
| | 2√1−x3 | |
| | 2sinarctgx | | log3x2 * cos(arctgx) | |
|
| + |
| |
| | ln3 * x | | 1+x2 | |
1 paź 12:39
J:
1) po: ln2 musi być nawias
2) przed ostatnim ułamkiem znak "−"
1 paź 12:42
funkcyjny: | | 3√x | |
f'(x) = 2arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx * ln2 * ( |
| − |
| | 2√1−x3 | |
| | 2sinarctgx | | log3x2 * cos(arctgx) | |
|
| − |
| ) |
| | ln3 * x | | 1+x2 | |
1. więc ma wyglądać dokładnie tak, jak powyżej?
2. skoro jest wzór (a
x)' = a
x*ln
a, to dlaczego (2
arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx)'
nie jest równe 2
arcsin√x3 − log3x2 * sin arctgx * ln
2?
1 paź 12:46
J:
bo to jest funkcja złożona ...więc na końcu mnożymy jeszcze przez pochodną wykładnika:
f'(x) = 2k*ln2*(x)'
1 paź 12:48
J:
miało być: f'(x) = 2k*ln2*(k)'
1 paź 12:50
funkcyjny: zatem mam zrobione zadanie domowe i potrzebę wymyślenia, kto lub skąd się tego nauczę tak, żeby
to rozumieć.
okej, dzięki wielkie.
1 paź 12:53