Fizyka, ruch jednostajnie zmienny
Nikols: Rowerzysta który zatrzymał się by napić się wody dostrzegł kolegę oddalającego się wzdłuż
jezdni z prędkością v= 2 m/s .gdy kolega znajdował się w odległości d=24m rowerzysta ruszył w
jego stronę z przyspieszeniem a = 2 m/s2
a) po jakim czasie i gdzie się spotkają
b) ustal prędkość rowerzysty w chwili gdy dogonił kolegę .
Proszę o pomoc i wyjaśnienie obliczeń, zależy mi na zrozumieniu tego.
30 wrz 23:14
Qulka:

po 6s i 36m od postoju
v=12
30 wrz 23:24
Qulka: droga kolegi s=2t+24
droga rowerzysty s=2t2/2 =t2
aby się spotkali s=s więc 2t+24 =t2 zatem t=6
s=t2=36
v=a•t = 2•6 = 12
30 wrz 23:26
Nikols: Dlaczego w pierwszym dodajemy 24?
30 wrz 23:29
Qulka: bo gdy kolega znajdował się w odległości d=24m rowerzysta ruszył
30 wrz 23:30
Nikols: Chwilka, próbuje to zrozumieć
30 wrz 23:32
Nikols: Możesz napisać jak rozwiązuje sz te równanie?
2t+24 =t2
30 wrz 23:36
Qulka: a w której klasie?
30 wrz 23:38
Nikols: Proszę.. głowa mnie boli i juz nie myślę.
30 wrz 23:40
Qulka: zależnie od poziomu są różne metody, więc pytam w której klasie jesteś
30 wrz 23:41
Nikols: 2 liceum, podstawa
30 wrz 23:42
30 wrz 23:44
Nikols: Jeszcze nie mieliśmy równań kwadratowych
30 wrz 23:46
Qulka: albo na fizykę to wystarczy rysunek i przecięcie się linii jak wyżej ..przecinają się dla x=t=6
30 wrz 23:46
henrys:
t2−2t+1=25
(t−1)2=25
t−1=5
t=6
30 wrz 23:48
Qulka: metody z mojej podstawówki

zbyt abstrakcyjne na obecne liceum
30 wrz 23:51
henrys: 
możliwe
30 wrz 23:53
Nikols: Dziękuję bardzo.
1 paź 00:01
daras: @
Nikols o północy trudno jest coś zrozumieć
zapraszamy w dzień

a na przyszłość posty zamieszczaj nafizyka.pisz.pl
1 paź 14:09