Równanie logarytmiczne - łatwe ale utknąłem
Slawek: Równanie logarytmiczne:
log3(10x−1)−2=2log3x
Myślę, że powinno być coś w tym kierunku:
log3(10x−1)−2log3x=2
Z własności logarytmów ⇒ 2log3x = log3x2
ale co z tym dalej zrobić to nie za bardzo już wiem...
30 wrz 18:44
5-latek: Zauwaz ze 2=log39
Czy teraz bedzie latwiej ?
zakladam ze zalozenia masz porobione
30 wrz 19:05
Slawek: Założenia:
10x−1>0
10x>1
x>0.1 oraz x>0 czyli dziedzina to D=R>0.1
tak właśnie siedziałem i kombinowałem czyli:
log3(10x−1)−log39=log3x2
po przeniesieniu na jedna strone:
czyli teraz mogę opuścić logarytmy log3 i rozwiązać coś takiego?
10x−1−9=x2
30 wrz 19:28
30 wrz 19:30
5-latek: Zobacz na wzor i jak zapiszsesz log3(10x−1)−log39? (wzor działa w obie strony
30 wrz 19:33
5-latek: | | 10x−1 | |
log3(10x−1)−log39= log3 |
| |
| | 9 | |
| | 10x−1 | |
wtedy log3 |
| = log3x2 teraz ze wzgledu na roznowartosciowosc funkcji logartmicznej |
| | 9 | |
opuszczamy logarytmy i mamy
30 wrz 19:43
Slawek: Hmm... czyli wyjdzie coś takiego:
log310x−19=log3x2
Naprawdę nie wiem gdzie z tym dalej pójść
30 wrz 19:57
5-latek: Przeciez CI napisalem
30 wrz 19:58
Slawek: Dziekuje − tak wiem akurat musiałem przerwać na chwilę i wysłałem tą wiadomość przed
odświeżeniem strony.
Dziekuję bardzo − teraz juz sobie poradze − zaraz jeszcze odpowiedz napisze.
30 wrz 20:06
Slawek: (
10x−19=x
2)*9
9x
2−10x+1=0
(x−1)(9x−1)=0
więc obydwa x należą do dziedziny D∊x>0.1
Dziekuję za pomoc
30 wrz 20:16
5-latek: Ten zapis D=R>0,1 nie podoba mi sie .
Bardziej przejrzysty wedlug mnie bedzie D=x∊(0,1,∞)
30 wrz 20:19
Slawek: Faktycznie czytelniej w ten sposób zapisać.
30 wrz 20:25
Mila:
D=(0.1,∞) bez znaku ∊
Albo
x∊(0.1,∞) albo x∊(0,1;∞)
30 wrz 20:37
5-latek: Już tez widze
30 wrz 20:40