matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy :)
Krzyś :
Oblicz sumę S szeregu geometrycznego:
2
√
3
2
√
3
+2+
+...
3
30 wrz 18:17
ICSP:
1
a
1
= 2
√
3
, q =
√
3
√
3
a
1
Ponieważ |q| =
< 1 to suma istnieje i wynosi S =
= ...
3
1 − q
30 wrz 18:23
Kuba:
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
30 wrz 18:23